Bemutatták a Veszett brigadérost – Fergeteges sikert aratott az oratorikus kuruc western

Egyik korábbi lapszámunkban olvashattak arról, hogy a budapesti Gyevi Bíró Eszter rendezésében, a Kárpátalja Néptáncegyüttes közreműködésével, (koreográfusa Sikentácz Szilveszter), új előadás készül. Az Esze Tamás életútját felidéző Veszett brigadéros, melynek alcíme: oratorikus kuruc western bemutatója nagy sikert hozott.

A megjelenteket Sin Edina programszervező köszöntötte. 100 éve annak, hogy Kárpátalját elcsatolták, s akkor még sem színháza, sem Rákóczi- szobra, sem néptáncegyüttese nem volt ennek a vidéknek.

– 100 év alatt sem lehetett ezt a kis közösséget felőrölni, sőt, itt ma világbemutatóról beszélhetünk, mert ezt a darabot még soha senki nem játszotta – fejtette ki Brenzovics László a KMKSZ elnöke.

Az előadás valóban egyedülálló volt, ugyanis a darab úgy viszonyul a magyar történelem ezen időszakához és Esze Tamáshoz, ahogy Sergio Leone westernjei a vadnyugat pisztolyhőseihez, vagy Kurosawa Akira mozgóképes csodái a középkor szamurájaihoz.

– Hosszú percekig tartó tapsviharral köszönte meg a közönség az előadást, ami annak bizonyítéka, hogy mindenkinek nagyon tetszett a Veszett brigadéros. Ön is meg van elégedve a színészek játékával? – kérdeztük Gyevi Bíró Esztert.

– Teljes mértékben. És ami az elégedettségnél is fontosabb, hogy szeretetgyűrűben lehettem. Egy olyan közösségben, ahol a szeretet áramlását a tudás, a tapasztalat örökíti, ami fantasztikus. Az előadókkal a sok-sok munka mellett szabad, kötetlen beszélgetéseink is voltak, és olyan cél felé haladtunk, ami megkérdőjelezhetetlenül fontos itt, Kárpátalján is.

– Egy-egy jelenetben a táncosok is színésszé váltak, s nem is kevés szöveggel szerepeltek a darabban…

– Igen, én csak annyit kértem tőlük, hogy ne színészkedjenek, hanem magukat adják, ezt maradéktalanul teljesítették, így a falusi pletykás asszonyokkal, megelevenedett a piac, a jókedvű fiatalemberek világa és a magyar virtus.

Mint már említették, a Kárpátalja Néptáncegyüttes művészeti vezetője Sikentáncz Szilveszter. Arra voltunk kíváncsiak, volt-e már korábban példa arra, hogy színházi darabba gyúrva koreografált táncjeleneteket.

– Sokféle szituációban dolgoztam már, de ez kicsit nekem is új, érdekes és izgalmas volt, egyúttal megtisztelő is. És amikor megismerkedtem Eszterrel, abban a pillanatban mindketten éreztük, hogy szövetségesre találtunk a másikban. Nyilvánvaló, hogy sok munka volt abban, hogy összeálljon az előadás. Még meg sem kaptam a szövegkönyvet, csak azt tudtam, hogy kiről és miről szól a darab, már elkezdtem a néptáncegyüttessel koreográfiai etűdöket összerakni. Tíz tételt állítottunk össze, ebből kilenc be is került a darabba. Az előadásnak köszönhetően a táncosok még ügyesebbek lettek, az pedig valami fantasztikus volt, hogy tudták egymás munkáját segíteni.

A Veszett brigadéros legközelebb december 17-én kerül bemutatásra a beregszászi színházban, jövőre pedig, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján az ungvári nagyszínházban láthatja a közönség.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó