COPD – évi 300 millió új beteg

Világszerte évente 300 millió COPD-és esetet regisztrálnak, nem véletlen hát, hogy világnapot is szentelnek a kór megelőzésének. A rövidítés a krónikus obstruktív tüdőbetegség angol nevének (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás, egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamata. Napjainkban a harmadik vezető halálok, évente 3,2 millió halálesetért tehető felelőssé. A világnap kapcsán Natalja Zsovanik, a megyei klinikai kórház pulmonológiai osztályának vezetője beszélt a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

– Sajnos csupán minden negyedik esetet sikerül korai stádiumban diagnosztizálni. Az előrejelzések szerint 2020-ra az öt, leggyakrabban rokkantságot okozó betegségek közé kerül a kór, holott 1990-ben még a 12. helyen állt. Ukrajna lakosságának körülbelül 7 százalékát érinti, azaz közel 3 millió embert. Ám mivel nem vezetnek ilyen statisztikát, a betegek pontos száma ismeretlen.

Ki van leginkább veszélyben és milyen tünetek utalnak az obstruktív tüdőbetegségre?

– Kifejlődéséhez elsősorban a dohányfüst és a passzív dohányzás vezet. Amennyiben a káros szenvedélyről a beteg képtelen lemondani, a tünetek egyre gyakoribbá válnak, és egyre nehezebben kezelhetők. A páciens állandó fulladások és kísérő keringési elégtelenség következtében meghalhat. A betegség legfőbb tünetei az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés, köhögés, köpetürítés. Évente több százezer embert ér utol a lassú, fulladásos halál. Sokakat közülük már fiatalon leszázalékolnak, mert fizikai terhelhetőségük az enyhébb munkavégzést sem teszi lehetővé. Másik fenyegető velejárója a daganat. A tüdő nyálkahártyájának elfajulása a daganatos betegségek melegágya. Tünetei azonban könnyen összetéveszthetők az asztmáéval, mely ugyancsak légúti szűkülettel jár. Ám míg megnyilvánulásuk hasonló, kezelésük és kimenetelük eltérő. Az asztma gyógyszerekre (légúttágítókra) általában jól reagál, és ami nagyon fontos: az asztmában ez a légúti szűkület visszafordítható. A COPD-ben a légúti szűkület gyógyszerekre alig reagál, a folyamat általában visszafordíthatatlan. Hátterében többnyire krónikus hörghurut áll, elhúzódó köhögéssel, továbbá éves szinten legalább három hónapig folyamatosan tart.

Milyen vizsgálati módszerrel lehet kideríteni, hogy asztmáról vagy COPD-ről van-e szó?

– A legfontosabb vizsgálati módszer a spirometria (légzésfunkció-vizsgálat), amely a légzés különböző fizikai paramétereit képes mérni. Az egyszerű hörghurut a normál értékekhez képest nem okoz eltérést. A cigarettafüst már a betegség tüneteinek megjelenése előtt károsítja a tüdőt, ezért ez a tüdő teljesítményének 3-5 évente ismételt vizsgálatával kimutatható. A vizsgálatnak azért van jelentősége, mivel a COPD alattomosan kezdődő betegség, a mérsékelt fizikai terheléskor érezhető légszomj észlelésekor már előrehaladott. Ha a beteg a levegőt legalább 6 másodpercig képes kifújni, valamint ha ilyenkor hallgatózással sípoló hangot lehet hallani, valószínűsíthető a COPD.

Milyen eredménnyel gyógyítható az obstruktív tüdőbetegség?

– Nos, a COPD nem gyógyítható, a kezelés célja a fulladás és légszomj megelőzése, a légzés hanyatlásának lassítása, megállítása, a szövődmények megelőzése. A kezelés eredményes alapfeltétele a dohányzás azonnali és teljes abbahagyása. Enélkül a legkorszerűbb gyógyszerekkel, a leghatásosabb eljárásokkal sem lehet megállítani a rosszabbodást. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy
soha nem késő életmódot váltani, el kell dobni a cigarettát. Megszűnik a krónikus köhögés, az állandó köpködés, az ember levegőhöz jut, sőt megjelennek az eddig ismeretlen illatok és ízek. Ne feledjék: a legjobb védekezés a megelőzés.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó