Csak kerülgetik az elkerülő utat

A Kárpátaljai Megyei Tanács ismét felhívta az ukrán kormány figyelmét a Beregszászt elkerülő út kérdésére. Az évek óta húzódó, leginkább a bürokrácia útvesztőiben bukdácsoló projekt megvalósítása egyre égetőbb, mivel az elkerülő út elterelné a ma még a városon áthaladó teherforgalmat, megszüntetné az úthálózat és lakóházak egyre nagyobb méretű rongálódását.

A témában Tóth Miklós, a megyei tanács képviselője segít eligazodni.

− Államközi megállapodás eredményeként, harmadik éve van egy 50 millió eurós hitelkeret, melyet a magyar kormány az Ukreximbankon keresztül, kedvező feltételek mellett ajánlott fel az ukrán kormánynak. A megállapodás tárgya a Beregszászt elkerülő, illetve a Beregszász−Munkács gyorsforgalmi út megépítése. Tudniillik, néhány évvel ezelőtt Ukrajna mintegy 30 millió eurós hitelkeretet kapott az Európai Uniótól (EU), melyet a határőrség és a vámszolgálat korszerűsítésére kellett volna felhasználni. Belekezdtek, de nem fejezték be a felújítást, ezért az EU visszakérte a pénzt. Most viszont saját finanszírozásból az ukrán kormány szeretné folytatni az elkezdett munkát, hiszen áldatlan állapotok uralkodnak a határátkelőkön – elevenítette fel Tóth Miklós.

A képviselő véleménye szerint, amint Asztélynál befejezik a határátkelő modernizálását, megnő annak áteresztőképessége. Ez naponta 450-500 kamiont és 1500-2000 személygépkocsit jelent.

− E többletforgalom mind Beregszászon keresztül haladna át. A lakosság ezt érthető okokból nem támogatná, ami akár tüntetésekhez is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy párhuzamosan a határátkelők korszerűsítésével befejeződjön a Beregszászt elkerülő út megépítése is.

A fejlesztés a nemzetközi tranzitforgalom megélénkülésével is jár, hiszen ez az út a kiindulópontja Ukrajna nyugati régiója úthálózatának.

− Időközben állami finanszírozásból sikerült rendbe tenni a Beregszász−Munkács gyorsforgalmi útszakaszt. Ezért a hitelkeretből erre szánt, de fennmaradó összeget a Csap−Nagydobrony−Munkács, nemrég felújított szakasz folytatásaként a nagydobronyi elágazástól a Mezőkaszony−Makkosjánosi−Beregszász vonalra szeretnénk fordítani. Ez fellendítené az infrastruktúrát a határ menti falvakban, az alakuló kistérségeknek pedig nagy segítséget nyújtana.

A Kárpátaljai Megyei Tanács által közzétett dokumentum emlékezteti a kormányt arra, hogy még 2017 márciusában megegyeztek Magyarország Kormányával abban, hogy elfogadják az 50 millió euró célkölcsönt, és elkezdik a munkákat, valamint hozzáfognak az asztélyi határátkelő modernizálásához.

− Most a korrekt tervdokumentáció hiányzik ahhoz, hogy az ukrán kormány pályázaton keresztül meg tudja hirdetni az út megépítését. A kormányközi megállapodás szerint ennek legalább 50 százalékát a magyar félnek kell realizálnia, tehát ő lesz a fővállalkozó. Ezek után, mint a pályázat nyertese, ukrán partnert fog felvenni alvállalkozónak. Ennek hiányában viszont a projekt egy helyben áll.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó