Ukrajnai kisebbségek – a „hivatal” szerint minden rendben van

Megtartotta első ülését az ukrán parlament nemzeti kisebbségekkel (is) foglalkozó bizottsága. A fórumra meghívást kaptak a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek vezetői is. Az ukrajnai magyarokat Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) elnöke képviselte.

A tanácskozás témáját igen hangzatosan fogalmazták meg: „Az etnonacionális politika végrehajtása és a jogi szabályozás perspektívája”. Petneházy elmondta, az ülést a bizottság elnöke, Dmitro Ljubinec nyitotta meg. Megköszönte az Európa Tanács ukrajnai irodájának a szervezésben nyújtott segítséget. Ezen túl mondandója nem tartalmazott figyelmet, említést érdemlő részleteket…

Az MKE elnöke megjegyezte: miután a felkért (kijelölt) előadók megtartották beszámolójukat, a vitára, hozzászólásokra csak igen korlátozott időt szántak. Ennek ellenére Ion Popescu, az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülésének vezetője, volt parlamenti képviselő módot talált arra, hogy felsorolja Ukrajna Alkotmányának azon pontjait, melyeket az elfogadott oktatási és nyelvi törvény megsért. Erre Jurij Kononenko, az oktatási tárca „megmondó embere” azt válaszolta,  az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a két jogszabály nem sérti az alaptörvényt, sőt, a Velencei Bizottságnak sincs kifogása az oktatási törvénnyel szemben.

Petneházy Gyula megemlítette, szóba került a tény, miszerint az ukrán sajtóban megsokasodtak a nemzeti kisebbségeket gyalázó, vádaskodó megnyilatkozások. Erre a „hivatalos” válasz az volt, hogy az ukrán médiában ilyen még véletlenül sem található, és ha mégis, akkor az az ellenség beépített embereitől származik.

A Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke a bizottság titkárának átadta az ukrajnai magyar szervezetek közös nyilatkozatát, melyben a nemzeti kisebbségeket ért jogfosztás orvoslását kérték.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó