Az ukrajnai vezetés tisztességes bánásmódot szeretne Washingtontól

Az ukrajnai vezetés tisztességes bánásmódot szeretne Washingtontól – írta a The New York Times című napilap pénteken az internetes oldalán a Washingtonban tartózkodó ukrán miniszterelnök-helyettest idézve.

A lap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné javítani kapcsolatait az amerikai kormányzattal, s ennek érdekében munkatársai a napokban a Trump-kormányzattal szoros kapcsolatokat ápoló lobbistákkal folytattak megbeszéléseket Washingtonban. ,,Abban a reményben tették, hogy új kommunikációs csatornákat sikerül megnyitni” – fogalmazott a The New York Times.

,,Két hónapig tartó aggodalmas várakozás után Zelenszkij mintha végre elnyerte volna a Fehér Ház támogatását a hosszú ideje betöltetlen nagyköveti posztra jelölt személyét illetően” – írta a lap.

Volodimir Jelcsenko nagykövetjelölt szeptember vége óta vár az amerikai kormány beleegyezésére. A The New York Times véleménye szerint azonban az amerikai-ukrán kapcsolatok rendezéséhez még hosszú utat kell megtenni. Mint a cikket jegyző két újságíró kifejtette, az ukrán elnököt és munkatársait elbátortalanította, hogy Donald Trump nem biztosította támogatásáról az ukrán–orosz béketárgyalásokat, és az amerikai kormányzat már jelezte Kijevnek, hogy Volodimir Zelenszkij Trumppal tervezett fehér házi találkozójára is valószínűleg csak január végén kerülhet sor.

A The New York Times értesülései szerint az ukrán vezetést frusztrálta az is, hogy Donald Trump kedden a Fehér Házban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

S amikor az amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani a napokban előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, hogy a feltételezések szerint Joe Biden volt alelnökről és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának korábbi ukrajnai tevékenységéről próbáljon információkat gyűjteni, egyetlen ukrán kormányzati tisztségviselő sem találkozott vele.

Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes a héten Washingtonban tartózkodik, ahol kormányzati tisztségviselőkkel és kongresszusi politikusokkal folytat megbeszéléseket. Pénteken előadást tartott az elsősorban transzatlanti kérdésekkel foglalkozó agytröszt, a German Marshall Fund rendezvényén. A The New York Times idézte válaszát, amelyet arra a kérdésre adott, hogy mit is akar a Zelenszkij-kormányzat Washingtontól. Kuleba azt felelte: ,,Csak azt kérjük az Egyesült Államok kormányzatában dolgozó kollégáinktól, hogy tisztességesen bánjanak velünk”.

Majd hozzáfűzte: ,,Nem akarjuk, hogy megszégyenítsenek és hibáztassanak bennünket”.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó