Egészségügyi reform 2020: Akinek nincs szerződése, fizetni fog

Milyen stádiumban van az egészségügyi reform realizálása Kárpátalján, s mire számíthatnak a páciensek és a kórházak jövőre? Ezekre a kérdésekre világított rá sajtótájékoztatóján dr. Bíró Erzsébet.

Mint azt a megyei egészségügyi főosztály vezetője kifejtette, a reform folyamatban van és visszafordíthatatlan. Hogy mikorra érjük el, hogy a lakosság minőségi ellátást kapjon, az elsősorban a helyhatalmi szervektől függ. 2020. április 1-től az egészségügyi intézmények finanszírozásának mechanizmusa teljesen átalakul, s a második negyedévtől megszűnik a szakintézmények állami szubvenciós finanszírozása. Ahhoz, hogy pénzhez jussanak, szerződést kell kötniük a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálattal, mely 27 szolgáltatási csomagot készített elő. Az intézményeknek külön kell szerződniük valamennyire, ha azt szeretnék, hogy az általuk nyújtott ellátásért a Szolgálat pénzt utaljon nekik. Ehhez megfelelő műszaki felszereltség és szakemberbázis szükséges, ugyanis c

a magas szintű ellátást támogatja az állam.

Hogy nehezen indul az ellátás második szintjének reformja is, hogy sok a félreértés, az elsősorban maguknak az intézményvezetőknek a tájékozatlanságából fakad, ezért hasznos lenne, ha napi szinten felkeresnék a szaktárca és a Népegészségügyi Szolgálat honlapját, hogy képben legyenek, véli Bíró Erzsébet.

Kárpátalján eddig 22 megyei és 12 járási intézmény alakult át az előírásnak megfelelően nonprofit vállalattá, mindössze két intézmény – a Dombói Járási és az Aknaszlatinai Megyei Allergológiai Kórház – maradt le.

A lakosságot érintő legfontosabb változás jövőre, hogy

április 1-től csakis családorvosi beutalóval juthatnak be a szakorvosokhoz ingyen.

Amennyiben enélkül keresik fel a szakembert, fizetniük kell a szolgáltatásáért. Az árlistát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a szaktárca. Kivételt a sürgősségi ellátás képez, amit továbbra is az állam finanszíroz. Érdemes megjegyezni, Kárpátalján a lakosság 75 százaléka kötött eddig szerződést valamelyik családorvossal. Nem árt tehát igyekeznie azoknak, akik eddig ezt nem tették meg.

Magyar Tímea

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó