Három évtizede a kijevi magyarságért

Jubileumát ünnepelte a Magyarok Kijevi Egyesülete (MKE). Az 1989. december 17-én alakult szervezet háromnapos programsorozattal méltatta három évtizedes évfordulóját. Az ukrajnai fővárosban 30 éve tevékenykedő egyesület színes előadásokkal, emlékkonferenciával és kiállításokkal várta az érdeklődőket.  

Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke örömmel számolt be a Kárpáti Igaz Szónak a sikeres eseménysorozatról. Emellett visszatekintettünk az elmúlt évtizedekben végbement változásokra, az MKE ténykedésére.

− Gratulálok a jubileumhoz! Hogyan készültek annak lebonyolítására?

− Amint beléptünk a 2019-es évbe, gondolataink az évforduló méltó megünneplése körül forogtak. Hosszas készülődés után sikerült megfelelő programokkal ékesíteni a magyarokat bemutató rendezvényünket. A találkozón egyesületünk első, valamint jelenlegi lelkipásztora – vitéz Pocsai Vince és Balázs Antal tiszteletes – hirdetett igét, majd az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia épületében szemet gyönyörködtető kiállítást prezentáltunk. A Gyökerek című tárlaton Szilvási Tibor és lánya, Ilona, illetve Magyar Árpád István és lánya, Olga műveit tekinthette meg a nagyérdemű. Ötödik kiállítónk volt Dmitro Tkacs, Ukrajna egykori magyarországi nagykövete, akinek kerámia-alkotásait mutattuk be. Díszvendégként köszönthettük Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, emellett Íjgyártó István, kijevi magyar nagykövet és Petro Tolocsko akadémikus-történész is tiszteletét tette eseményünkön.

Rendezvényünkre meghívtuk más nemzeti kisebbségek – német, román, orosz, finnugor – képviselőit is. Másnap az MKE elmúlt 30 évéről szóló emlékkonferenciát tartottunk, amit fotókkal színesítettünk.

A program további részében a Magyar dombon megkoszorúztuk a honfoglalási emlékjelet, melyre minden évben ezen a napon helyezzük el a tisztelet virágait. Az est megkoronázásaként a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját adta elő. Hatalmas sikert aratott a fővárosban első alkalommal bemutatott színjáték. Programsorozatunk befejezéseként Ukrajna más megyéiben élő diaszpóra-szervezetek képviselőivel folytattunk tanácskozást, illetve egyeztettünk a jövő évi közös terveinkről.

− Etelköz-díjak találtak gazdára.

Igen. Két meghatározó személyiséget tüntettünk ki az MKE által alapított elismeréssel. Vigh János, egyesületünk első elnöke és Szentpéteri Bertalan, a kijevi magyarság barátja és önzetlen támogatója részesültek Etelköz-díjban.

− A felsorolt programok méltóképp mutatták be a magyarok igazi arcát, ami a jelenlegi helyzetben talán a legfontosabb.

− A magyarság kulturális értékeinek bemutatásán túl egyesületünk kiemelt feladatai közé tartozik a magyar nemzeti közösség érdekeinek védelme is.

Az Ukrajnában lezajlott hatalomváltás egyelőre még nem hozott számunkra észrevehető változásokat az ukrán törvénykezésben, azonban észlelhető némi előrelépés a létező problémák békés rendezése felé.

Ez reményt ad a jövőnkre nézve, egyben tudatában vagyunk annak, hogy minden tőlünk tehetőt meg kell tennünk az ukrán−magyar és a magyar−magyar kapcsolatok − elsősorban Ukrajnán belüli − javításában.

− Hogyan jellemezné a magyar nyelv presztízsét?

Nagy az érdeklődés a magyar iránt, általában a második és harmadik generációs leszármazottak kívánják elsajátítani szüleik, nagyszüleik nyelvét. A 2001-es népszámlálás adatai szerint a fővárosban megközelítőleg 500 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Egyesületünkbe 300-an léptek be. Pozitívum, hogy érdeklődnek nemzetünk, kultúránk és hagyományaink megőrzése iránt.

− 2017-ben Magyar Ház nyílt Kijevben.

− Ez adta meg az alapokat ahhoz, hogy az egyesület fejlődni tudjon, hiszen addig mindössze havonta egyszer találkozhattunk a nagykövetség épületében. A legfontosabb, hogy a Magyar Ház a gyerekeknek, a jövő nemzedékének ad helyet az összejövetelekre, a játszva tanulásra, az együtt töltött idő hasznos levezetésére. A közösségi hely megalakulásának köszönhetően megduplázódott a hozzánk látogató gyerekek száma. Hetente több alkalommal felnőtt nyelvtanfolyamok és klubestek várják az érdeklődőket.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó