A legkedvesebb maci a dobozba került

Tizedszer szervezte meg karácsonyi cipősdoboz akcióját a Pulzus Rádió. Mint mindig, az ajándékkal teli dobozokat idén is már napokkal korábban leadhatták a gyűjtőpontokon. Most is számos helyszínen, Kárpátalja hat járásában fogadták az ajándékokat. A szervezők emellett száraz élelmiszereket is gyűjtöttek a Hope For Children Alapítványnak.

– Tizenöt gyűjtőponton (Bátyú, Mezőkaszony, Visk, Tiszaújlak, Nagypalád, Rákos, Csap, Bene, Mezővári, Nagyszőlős, Aknaszlatina, Ungvár, Eszeny, Dobrony, Beregszász) lehetett leadni a dobozokat. Beregszászban volt a központi gyűjtőpont, ami azért érdekes, mert nekünk jutott a legnagyobb szelet ebből. Nagy örömre ad okot, hogy most már a civil emberek mellett intézmények, és iskolák is ajándékoznak – magyarázta Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője.

– Milyenek a visszajelzések a megajándékozottak részéről?

– A dobozokat hagyományszerűen a Sámuel Alapítvány részére adjuk át, ők szervezik meg a szétosztást, a két ünnep között juttatják el az ajándékokat kárpátaljai árvaházakba, valamint gyámhivatalok által elkészített listán szereplő szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. De megmondom őszintén, veszélyes egy ilyen akciónál az, hogy vajon abban a rengeteg dobozban valóban érték található-e? Valóban olyan ajándékot rejt, aminek örül a megajándékozott?

Hála Istennek a tíz év tapasztalata az, hogy még mindig nyugodt szívvel adhatjuk át az ajándékokat, mert méltó és értékes dolgok vannak a dobozokban, amit nagy örömmel várnak a gyermekek.

Olyan családok hoznak dobozokat, akik számára fontos az adakozás, és a gyermeküket is erre tanítják. Jó látni, amikor bejön egy hatéves kisgyermek, átadja a dobozt, és elárulja, a kedvenc maciját tette bele, nem pedig valamelyik megunt játékát. Ettől meghatóbb, és felemelőbb érzés szerintem nincs is.

Beregszászban idén is színvonalas kulturális műsorral, jótékonysági koncerttel várták az érdeklődőket, többek mellett ingyen és bérmentve fellépett a beregszászi Dixieland band, az Integrál együttes, az Atasz táncegyüttes, a Rusznaki együttes, felnőtt betlehemesek, a beregszászi kamarakórus.

Több száz gyermek örömére megérkezett a Pulzus télapója is, aki az ungvári főkonzulátus és a beregszászi konzulátus ajándékait osztotta szét az iskolások között. A Pulzus Rádió a főutcán lévő Fornettisből 14 órán keresztül élő helyszíni tudósításokkal szórakoztatta hallgatóit.

– Ide bárki bejöhet. Önkéntes Krampuszlányaink forró csokival várják az ajándékhozókat, hogy érezzék, nemcsak adni, de kapni is jó. Rengetegen hozzájárultak ahhoz, hogy a jubileumi cipősdoboz akciónkat is megszervezhessük, minden támogatónak hálásak vagyunk, de ki szeretném emelni a média szerepét is, így a Kárpáti Igaz Szót, akiknek munkatársai a kezdetektől az ügyünk mellé álltak, és nemcsak a cipős dobozukat teszik hozzá, hanem médiafelültként biztosítják a rendezvényünk sikerességét – hangsúlyozta Birta Zoltán.

Az ünnepi forgatagban a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat és a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya

közel kétezer adag meleg ételt osztott szét két helyszínen, a főtéren és a különtanyán.

Az idei osztásban az volt a különleges, hogy a főtéren nemcsak rászorulókat kínáltak, hanem mindenkit, aki arra járt. Sokan éltek a lehetőséggel, és elfogyasztották a finom levest, amibe készítőik a szeretetüket is belefőzték. A főiskolán működő református gyülekezet ifjú tagjai pedig saját készítésű mézeskaláccsal és teával kínálták a járókelőket.

Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó