Repül az idő: 15 éves lesz a KMÚEK

Jövőre lesz 15 éve annak, hogy Szegeden létrejött a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója (KMÚEK). Az anyaországgal szomszédos államokban működő magyar újságíró szervezetek együttműködésén alapuló konvenciónak az alapításnál is jelen lévő tagjai informális találkozót tartottak Nagyváradon, ahol a jövő évi tervekről, elképzelésekről egyeztettek.

Az elmúlt másfél évtizedben hosszú és kanyargós utat járt be a KMÚEK. Szokássá lett, hogy mindig az egyik társszervezet hozta tető alá az éves találkozókat. Kárpátalján a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) szervezésében kétszer, 2009-ben és 2017-ben fordultak meg a külhoni magyar zsurnaliszták.

Az évek során kiforrott az a fő szakmai motívum, miszerint kisebbségi létben európai színvonalú, de magyar érzelmű újságírásra, tájékoztatásra kell törekedni.

A nagyváradi alkalmon felelevenítődött az alapítás gondolata, amit később tettek követtek, mígnem eljutottak 2005 nyarán Szegedre, ahonnan datálódik a KMÚEK, amit jövőre szeretnének intézményesített formába önteni.

Ady Endre városában a Várad folyóirat szerkesztőségében az erdélyi, délvidéki, muravidéki és kárpátaljai kollégák hasznos beszélgetést folytattak Szabó Ödönnel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakcióvezető-helyettesével, a szervezet Bihar megyei vezetőjével.

Dunda György

(Nagyvárad)

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó