Karácsonyi ünnep egyedül

A karácsonyt sokan egyedül, szeretteik, barátaik nélkül töltik. A magány ilyenkor még nyomasztóbb, ami időseket és fiatalokat egyaránt érinthet.

– A karácsony a megváltó Krisztus ünnepe és emellett a családé is. Sokan vannak azonban, akiknek nincs családjuk, esetleg barátaik sincsenek. Vajon milyen az ő karácsonyuk? – kérdeztük Kacsur Viktória pszichológustól.

– A karácsonyi ünnepkör a magányosok számára valóban kritikus időszak, egyes források szerint ilyenkor megugrik az öngyilkosságok száma. A szeretet ünnepe jobban szembesíti az embereket a magányukkal. Ebben azonban a társadalom is felelős. A karácsonyról az a kép él a köztudatban, hogy mivel a szeretet ünnepe, egyben a családé is. A társadalom mintha kisajátította volna a családok számára ezt az ünnepet. Ezzel együtt az elmúlt évtizedekben egy máz is került rá, aminek semmi köze nincs az ünnep eredeti jelentéséhez, vagyis az Isten megtestesüléséhez.

Az első karácsony nem a család idillikus ünnepe volt, hanem a Megváltó Jézus Krisztus eljövetelét szimbolizálta.

Ma azonban arról szól, hogy keressünk valamilyen tökéletes élményt, teremtsünk idilli hangulatot a szeretteink körében, érezzük jól magunkat, ezt sugallja a tévé, a reklámok. Mindez nyomásként telepszik ránk, ami a magányos ember terhét még jobban felerősíti. És ha arra összpontosít, hogy egyedül van, rosszul érzi magát.

– Hogyan segíthetünk a magányos embereknek ezekben a napokban?

– Egy jó szóval, látogatással, telefonhívással, egy tál süteménnyel vagy akár egy meghívással szebbé tehetjük a szomszéd néni vagy bácsi karácsonyát. Talán nemrég veszítette el a társát, akivel évtizedekig együtt ünnepeltek… Sokan maradnak rokonok nélkül öregkorukra, s elszigetelődnek.

De bármi előzmény is vezetett ahhoz, hogy valaki egyedül maradjon, egy jó szót akkor is megérdemel.

Segítsünk átvészelni neki az ünnepi időszakot, mert számára ez az év egyik legnehezebb időszaka. Egy jó szó, egy ölelés, egy kedves gesztus a mindenséget jelenti számára. Mert a karácsonynak és minden ünnepnek az az üzenete, hogy emelkedjünk felül í mindennapok szürkeségén. Megpróbál kiragadni a hétköznapiságból, segít, hogy egy másik perspektívából tudjunk rátekinteni az életünkre.

Magyar Tímea

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó