Mit tartogat 2020 a szépkorúak számára?

Több idős ember kénytelen lesz tovább dolgozni. Az ukrán Nyugdíjalap megszellőztette, milyen újítások várnak jövőre az idős emberekre.

A jövő évi nyugdíjak több tényező függvényében alakulnak majd, ilyen például a létminimum, a munkaviszonnyal és a nők életkorával kapcsolatos követelmények változása. Több idős ember lesz kénytelen tovább dolgozni ahhoz, hogy jogosulttá váljon az állami juttatásra.

A minimális munkaviszonyról

A nyugdíjreform értelmében fokozatosan emelkedik a kötelező munkaviszony ideje. Ez az újítást 2018-ban vezették be és 2028-ig tart. Ennek alapján a jövőre 60. életévüket betöltő személyeknek 27 év biztosított munkaviszonnyal kell rendelkezniük ahhoz, hogy nyugdíjjogosultakká váljanak. Ez mind a férfiakra, mind a nőkre egyaránt érvényes (2019-ben 26 év volt a kötelező, 2018-ban még elegendő volt 15 év). Fontos, hogy tisztában legyünk vele, nem az összmunkaviszony a lényeg, a nyugdíj megítélésekor csak a biztosított munkaviszonyt veszik figyelembe, tehát azt, amely után adózott a munkaadó.

Akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, biztosított munkaviszonyukat a Nyugdíjalap elektronikus portálján ellenőrizhetik. A hozzáféréshez digitális aláírásra vagy jelszóra van szükség, amit a lakcím szerinti nyugdíjosztályon lehet beszerezni.

A nők számára véget ér a „korkedvezményes időszak”

Ukrajnában a nyugdíjreform bevezetésekor elkezdték emelni a nyugdíjkorhatárt, a korrekció nők esetében 2020-ig fél évente történt, hogy megkönnyítsék az átállást. A kedvezményes időszak jövőre tehát befejeződik. Ennek alapján jövőre az 1960. október 1. és 1961. március 31-e között világra jött hölgyek még 59,5 évesen vonulhatnak nyugdíjba. Aki ez után született, már csupán 2021-ban, 60 éves korában válik jogosulttá a pihenőidőre.

60 évesen nyugdíj nélkül

Aki jövőre eléri a 60. életévét, de nem rendelkezik elegendő kötelező biztosított munkaviszonnyal (2020-ban ez 27 év), az nem kap még öregségi nyugdíjat. Kénytelen lesz még 3 évet dolgozni, s csupán 63 évesen juthat illetményhez. Sőt, 63 éves kora után az is kap ellátmányt, akinek ennél kevesebb kidolgozott éve lesz. Az illetmény felszámolásához jövőre 17 évet kell felmutatni. Akinek 63 éves korában sem lesz meg a minimális munkaviszonya, akkor 65. életkora elérése után annyi ellátmányt kap majd, amennyit 15 év munkaviszony után állapítanak meg. Akinek 65 éves korában sem lesz meg a kellő munkaviszonya, az kénytelen még tovább dolgozni vagy szociális segélyért fordulhat a szociális szervekhez. Ennek összege megegyezik a munkaképtelenek számára megállapított létminimummal.

A minimálnyugdíj emeléséről

Idén decemberben a létminimum emelése kapcsán 74 hrivnyával emelték a minimálnyugdíj összegét is, mely jelenleg 1638 hrivnyát tesz ki.
Jövőre július 1-jén és december 1-én várható újabb emelés, ezáltal 2020 végére 1769 hrivnya lesz a minimális juttatás összege.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó