Itthon maradt a Fülöp Sándor-kupa

Sok mindent elérhet egy edző, de az, hogy tornát neveznek el róla, talán pályafutása a legnagyobb elismerése. Kevés embernek adatik ez meg még a életében. E szűk körbe tartozik Fülöp Sándor ungvári utánpótlásedző. Közel hat évtizedes munkássága alatt számos tehetséges labdarúgó, élvonalbeli és válogatott játékos pallérozódott Sanyi bácsi keze alatt, aki egész életét az útánpótlás-nevelésre tette fel. A napokban immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a nevével fémjelzett nemzetközi ifjúsági teremlabdarúgó-torna. Az eseményt gálameccsel tették emlékezetessé egykori növendékei.

Három napon keresztül két helyszínen – a baranyai Zinedine és az ungvári Junyiszty Sportcsarnokban folyt a küzdelem, 36 csapat feszült egymásnak Fülöp Sándor-kupáért az évről évre nívósabb erőpróbán. Az U10 és U11-es korosztály számára megrendezett tornán a kárpátaljai sportiskolák és labdarúgó akadémiák növendékei mellett érkeztek együttesek Kijevből, Lembergből és Csernovicból, valamint a szomszédos Szlovákiából, Kassáról.

A kiélezett csoportkört követő zárónapon a finálé mellett három helyosztó mérkőzést is rendeztek.

Kihangsúlyozandó, hogy a hat csapat közül öt kárpátaljai volt. Az Ungvári Sportiskola U10-es csapata, valamint Jurij Csonka irányította Nagyszőlősi Szevljus játszott az ötödik helyért.

Az ugocsaiak büntetőpárbajban győztek és végeztek előrébb. A kisdöntőben a Munkácsi Labdarúgó Akadémia és a Kijev megyei Nizsin csapott össze. A Latorca-partiak minimális arányú győzelmet arattak, és ezzel a harmadik helyen zártak. A torna fináléjába az Ungvári Sportiskola csapata és a baranyai Zinedine focisuli növendékei jutottak be. Igazi kuriózum, hogy mindkét együttes edzője Sanyi bácsi egykori növendéke. Előbbit Bobál Mátyás, míg utóbbit Andrij Izaj vezette a döntőig. A francia válogatott legendájáról elnevezett futballiskola csapata meglehetősen simán, 4–1-re diadalmaskodott, ezzel a torna történetében második alkalommal hódította el a bajnoki serleget, az ungváriak a második hellyel vigasztalódtak.

A hagyományoknak megfelelően az idén is látványos és szórakoztató gálameccsel tették emlékezetessé a tornát. Sanyi bácsi egykori növendékei közül az egyik csapatban a ’84-es korosztály, köztük Vladiszlav Mikuljak, Bobál Mátyás, Oleg Martinics, Andrij Izaj, Jevhen Lukjanik és Hidi Sándor, a kispadról buzdította sajátjait Ivan Biszaga, Mihajlo Kosztaninec, míg a másik egyletben a ’91-es és az annál idősebb korcsoport képviselői – Olekszandr Turjancsik, Vajda Sándor, Pavlo Vakula, Jurij Csonka, Ivan Ficaj, Jevhen Judik, Olekszandr Ponomarenko mérték össze erejüket, nem lépett pályára de jelen volt Jaromir Loboda, Artem Pusztovit, Olekszandr Nazarenko és Ivan Pantyo. A jó hangulatú, barátságos mérkőzés az „idősebbek” 9–3-as győzelmével zárult. Természetesen, a meccs végén, ahogy régen, minden játékos kapott egy „biztató” pacsit egykori trénerétől no és a közös fotó sem maradhatott el.

Az ünnepélyes díjkiosztón az okleveleket, az érmeket és a serleget, valamint az egyéni elismeréseket (legjobb kapus, védő, középpályás, csatár, gólkirály, játékos, valamint a legfiatalabb résztvevő) a kupa névadója, Fülöp Sándor adta át. A edzőlegenda rövid beszédében köszönetet mondott a támogatóknak a torna megszervezéséért, a csapatoknak és edzőknek pedig a részvételért. Kiemelte, hogy évről évre erősebb a mezőny, hozzátéve a megmérettetés a legjobb edzés.

– Minden éven nagyon várom ezt a három napot, hiszen az én koromban már minden nap ajándék. Örülök annak, hogy vannak olyan emberek, akik fontosnak tartják azt a munkát, amit a kárpátaljai utánpótlásnevelésbe fektettem. Hálás vagyok, hogy nem felejtettek el, időt és pénzt nem sajnálva megszervezik ezt a tornát. Ma már az egykori neveltjeimmel dolgozom együtt, ugyanis a Zinedinenél még mindig számítanak szakmai tapasztalatomra.

A torna 12 éve íródó történetében most fordult elő másodszor, hogy a Zinedine nyert, ami külön öröm számomra.

Nagyon jól játszott mindkét csapat. Sok tehetséges gyereket láttam, minden együttesben voltak vezéregyéniségek, akikre érdemes odafigyelni, a jövőben valószínűleg hallunk még róluk – értékelt lapunknak az Ungvári Sportiskola egykori mesteredzője, Ukrajna érdemes testnevelési dolgozója.

A tornán bemutatásra került Fülöp Sándor, a kárpátaljai futball legendája című könyv, amit Vaszil Hadzsega ungvári sportújságíró, sporttörténész állított össze. A kiadvány egykori kollégák, játékosok visszaemlékezéseit tartalmazza, rengeteg fotó teszi igazán látványossá az ukrán nyelvű kötetet. Az esemény zárásaként Sanyi bácsit meglepték egy tortával, ugyanis Fülöp Sándor 2020. január 5-én lesz 80 éves.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó