20 éve a kárpátaljai magyar ifjúságért

Két évtizedes fennállását ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ). A nagyszabású találkozóra a húsz év minden elnökségi és aktív tagja meghívást kapott.

A kivételes eseményen Lizanec Péter, a diákszervezet magalakulásának kezdeményezője, illetve a KMDFKSZ megjelent egykori elnökei mondtak köszöntőt, majd felidézték az itt eltöltött idő alatt szerzett legkedvesebb és legemlékezetesebb élményeiket.

Bence Norbert a találkozó megszervezésének mozzanatairól beszélt. A KMDFKSZ egykori elnöke kiemelte, felbecsülhetetlen érzés volt számára a diákszövetség valamikori elnökeinek, alelnökeinek és elnökségi tagjainak megkeresése, hiszen már akkor nagy beszélgetésekben idézték fel a múltat. Hozzátette, a rendhagyó esemény nem marad folytatás nélkül.

Lőrinc Ingrid, a diákszövetség jelenlegi elnöke biztosította az elődöket arról, hogy folytatják az elkezdett munkát, büszkén és felelősségteljesen építik tovább a közösséget.

A sokrétű tevékenységgel büszkélkedő szövetség tagjaiból tanárok, újságírók, politikusok és más területen is kiválóan helytálló szakemberek váltak. Többen még ma is aktívan besegítenek egy-egy felmerülő probléma megoldásába, közös projektek elvégzésébe. Példaként említendő a tizedik kiadását méltató Scientia Denique tudományos kötet, mely a kárpátaljai pályakezdő fiatal kutatók számára biztosít publikálási lehetőséget. Ennek elkészítésében többek között Turányi Tatjána egykori elnök nyújt hathatós segítséget.

Köszöntötte az egybegyűlteket dr. Kórós Attila konzul és Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője is. A hivatalos rész befejezéseként az elmúlt évek történéseiből készült összeállítást tekinthettek meg a résztvevők.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó