Japán videobronchoszkóppal a légúti betegségek ellen

Rendkívül értékes berendezéssel gazdagodott az ortodox karácsony előtt az egészségügyi reform jegyében a közelmúltban újjászervezett megyei Tüdőközpont (egykori Tüdőgondozó). A légcsőtükrözéshez szükséges videobronchoszkópot kaptak, mely egy flexibilis csővel vizsgálja a légcsövet, illetve a hörgőket. A cső végén videokamera, illetve mintavételre/biopsziára alkalmas eszköz is található.

Mint azt Volodimir Mojszjuk endoszkópos szakorvos elmondta, a japán Pentax márkájú a „Lengyelország-Belarusz-Ukrajna határokon átnyúló együttműködési program 2014-2020” keretében valósulhatott meg, melynek célja a tbc terjedésének megakadályozása a határ menti régiókban.

A készüléknek köszönhetően számos légzőszervi betegség diagnosztizálása az eddiginél magasabb színvonalon történik majd.

Az apró monitor segítségével az elváltozások kiszűrésén túl a légcső és a hörgők szerkezete és állapota is sokkal pontosabban vizsgálható, az eredményeket digitális adathordozón rögzítik.

A megyei Tüdőközpontban évente átlagosan 1500-2000 bronchoszkópiát végeznek. Az intézmény átszervezése után már nem csupán a tüdő-, hanem az onkológiai betegeket, a különféle légcsőgyulladásban szenvedő pácienseket is itt vizsgálják. Ez az egyetlen ilyen korszerű készülék Kárpátalján, nagy segítségére lesz az orvosoknak a bonyolult légzőszervi elváltozások feltérképezésében.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó