2019 – ahogy mi láttuk

Eredményes évet zárt a kárpátaljai sport. 2019 sporttörténeti sikerrel indult, ezüstérmes lett Dancsa-Csundák Annamária a FIS Snowboard és Freestyle Sí-világbajnokságon. A Minaji FC történelmet írt az Ukrán Kupában. Folytatódott az Ungvári Kárpáti ezüst, a Nagyszőlősi FC aranykora. Kárpátaljai érmek születtek a szorítóban, a páston és kétkeréken. Jelentős sportfejlesztések is megvalósultak. Kijutott a gyászból de az örömből is. Kollégánkat díjazták. 2019 – ahogy mi láttuk!

Ezüstérem a snowboard világbajnokságon

Sporttörténeti sikerrel indult a 2019-es év. Tavaly az egyesült államokbeli Park Cityben rendezték meg a FIS Snowboard és Freestyle Sí-világbajnokságot, ahol Dancsa-Csundák Annamária is rajthoz állt. Az ungvári hódeszkás két szakágban is versenyzett. A spotág óriás-műlesikló számában hatodik helyezést ért el, paralel szlalomban viszont dobogóra állhatott, világbajnoki ezüstérmes lett. A fináléban mindössze 0,85 másodperccel maradt alul a svájci Julie Zoggal szemben. Annamária élete legjobb eredményét érte el, ráadásul az ukrán snowboardsport első érmét szerezte. A szezon folytatásában a világkupa- sorozatban is a korábbiaknál jobb eredményei születtek, többször is az első tízben végzett. Szezonzárásként mindkét számban aranyérmes lett a Bukovelben rendezett országos bajnokságon.

A sportoló már évek óta nem talált legyőzőre hazai versenyen, így nem meglepő, hogy ezúttal is maga mögé utasította az egész mezőnyt. Meg kell említeni, hogy a legutóbbi három téli olimpia résztvevője volt a Sokszemközt, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Ungvári Városi Szervezete és a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége közös programjának második vendége. A közönség előtt készült interjú során nemcsak a sportról, de magánéletéről is szó esett.
A 2019/2020-as idény remekül indult a sportoló számára, december elején negyedik idővel kvalifikált a Világkupa-sorozat első helyszínén, végül 9. helyen zárt. Idén az Európa Kupa hochfügeni állomásán csak épphogy lecsúszott a dobogóról, a 4. helyezést érte el.

Kárpátaljai tehetség segítette győzelemhez Ukrajnát

Kárpátaljai játékossal a soraiban az ukrán labdarúgó-válogatott nyerte az U20-as világbajnokságot, miután a lengyelországi torna döntőjében hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte a Koreai Köztársaság válogatottját. A 20 éves Buleca három gólt lőtt és két gólpasszt adott a tornán, ezzel ő lett az ukrán válogatott legjobbja, sőt, teljesítményéért átvehette a torna ezüstlabdáját. A középpályás az Ungvárhoz közeli Kereknyén született, a kis Szerhij az Ungvári Sportiskolában kezdett el futballozni. A fiatal tehetség 15 évesen került az ukrán fővárosba, előbb egy bentlakásos sportiskolában nevelkedett, itt figyeltek fel rá a Dinamo Kijev játékosmegfigyelői, így került 2015-ben a D-betűsök akadémiájára. Mindössze 17 volt, amikor 2016-ban bemutatkozott a fővárosiak U-19-es csapatában, innen egyenes út vezetett a Dinamo Kijev második számú együttesébe, az U21-es bajnokságban találta magát, a csapat egyik meghatározó játékosává vált. Jelenleg az élvonalbeli Dnyipróban játszik kölcsönben.

Ide nekem az oroszlánt is

A Minaji FC július végén debütált az ukrán másodosztályú bajnokságban. Vaszil Kobin együttese a harmadik vonalban rá jellemző kőkemény profizmussal és alázattal igyekezett helytállni a veretes mezőnyben. És bár a nyitófordulóban hazai pályán 3–0-ás vereséget szenvedtek a Prikarpattya Ivano-Frankivszktól, sikerült felvenniük a kesztyűt a 16 csapatos bajnokság legjobb együtteseivel, olyanokkal, amelyeknek Premier Ligás múltjuk is van. Az első kör után mindössze négy vereségük volt, ami egy újonctól nem rossz teljesítmény. Emellett nyolc győzelemmel és három döntetlennel büszkélkedhetett. Ha valaki a rajt előtt azt mondja, hogy féltávnál csupán négy pont lemaradásban lesznek az első helyezettől, ezt legtöbben alighanem aláírták volna. Márpedig most ez a helyzet. Arra is büszke lehet az Ung-vidéki alakulat, hogy az őszi szezon során volt egy hétmeccses bajnoki veretlenségi sorozata. De az idény itt nem ért végét, a tavaszról előrehozott négy mérkőzésből hármat megnyertek Hegedűsék, egy pedig pontosztozkodással zárult. Továbbra is nagyon szoros az élen az állás, 39 ponttal a lembergi Ruh vezeti a bajnokságot, mindössze egy ponttal előzi meg a Voliny Luckot, négy csapatnak, közte az ötödik helyen álló Minaji FC-nek is egyaránt 37 pontja van. A Minaji FC történelmet írt az Ukrán Kupában. A másodosztályú klub először győzött le élvonalbeli gárdát, amivel bejutott a kupasorozat legjobb nyolc csapata közé. A minajiak a Premier Ligában szereplő FK Lviv együttesét verték 2–0-ra. A kárpátaljai csapat továbbjutása sporttörténeti tett, mint ahogyan az volt a 2018-as kupaszereplés is, amikor ugyanebben a stádiumban a Dinamo Kijev állta útját az akkor még harmadosztályú klubnak. December közepén derült ki, hogy a Minaji FC a hozzá hasonlóan szintén másodosztályú Ingulec Petrovo csapatával került össze a kupa negyeddöntőjének kijevi sorsolásán. A 8 tagú mezőnyben 5 élvonalbeli klub mellett 2 másodosztályú és 1 harmadosztályú csapat volt érintett. Az egy párharcból álló mérkőzéseket március 4-én rendezik. A Minaji FC saját arénájában fogadja az Ingulecet, amely tavaly egészen a fináléig menetelt a kupában.

Az országos porond megfeküdte az ungváriak gyomrát

Az Ungvári Hoverla csődjét követően évekig egyetlen profi csapata sem volt a megyének, tavaly viszont rögtön két gárdának is szurkolhattunk az országos porondon. Míg a Minaji FC a második, addig az Ungvári FC a harmadosztályban mutatkozott be, ám a megyeszékhely csapata az első körben nem tudott felnőni a feladathoz. Az amatőr ligában még Miroszlav Babjak irányította a gárdát, a nyári felkészülést viszont már Vaszil Vargával kezdték meg, akinek munkáját Miroszlav Bundas segítette. Azt már korábban egyértelművé tették a klubnál, hogy fiatal kárpátaljai tehetségekre építik a csapatot, de az is igaz, hogy 36 évével Pukánics Adrián a bajnokság egyik legidősebb játékosa. Az ungvári gárda húsz forduló során tizenegy vereséget szenvedett, emellett öt győzelem és négy döntetlen van a tarsolyukban. Ez messze elmarad a Minaji FC tavalyi harmadik vonalban nyújtott teljesítményétől. Negatív rekord, hogy az utolsó hét mérkőzését elveszítette a csapat, ezt a rossz sorozatot megfejelték még azzal, hogy 545 percen át gólképtelenek voltak, mindeközben hét mérkőzésen 21 gólt kaptak. A gárda az utolsó előtti helyről várja a tavaszi folytatást. Ha a végéig így marad, akkor a csapatnak osztályozót kell játszani a bennmaradásért, viszont, ha utolsóként zárnak, azonnal búcsúznak a profi ligától. Bár Vishorodban az utolsó fordulóban még Vaszil Varga ült az ungváriak kispadján, de már a csapat elutazása előtt kiszivárgott, hogy ez lesz az edző búcsúmeccse, ugyanis a klubvezetés új szakmai stábbal szeretné megkezdeni a téli felkészülést. Már azt is lehet tudni, hogy a távozó Vargát Mihajlo Ivanicja váltja a kispadon, a tapasztalt szakember munkáját Vadim Gyergy segíti majd a másodedzői pozícióban. Az ungvári vezetők azt várják az új szakmai stábtól, hogy benttartsa a csapatot a második vonalban.

Ötödször is ezüstérem

Tavaly sem tört meg az Ungvári Kárpáti ezüstkorszaka, miután a 2018/2019-es idényben zsinórban ötödször végzett a második helyen az ukrán élvonalbeli női kézilabda-bajnokságban. A Halicsanka ötödik bajnoki címét ünnepelte, a Kárpáti az előző négy szezonhoz hasonlóan most is a második helyen zárt. Ami az új bajnoki idényt illeti, augusztus végén Brovariban rendezték meg az ukrán női kézilabda 2019–2020-as szezont megnyitó Szuperkupa döntőt, amelyen a bajnoki címvédő Halicsanka Lviv 32–20-ra nyert az Ungvári Kárpáti ellen. Viktor Csernov együttese nyolc párosfordulón van túl a 2019/20-as idényből, ebből tízet megnyertek, öt vereség mellett egy döntetlent játszottak. A bajnoki tabellát a Halicsanka Lviv vezeti 26 ponttal a 21 pontos Kárpáti, a 19 pontos Real és 18 ponttal negyedik Dnyiprjanka előtt. A többiekhez képest a lembergi alakulat két mérkőzéssel kevesebbet játszott. A bajnokság alapszakasza februárig tart, majd az első 3 helyezett az érmekért, a 4–6. helyen álló csapatok a kiesés elkerüléséért folytatják a rájátszásban. A Halicsanka aranykorszakát nehéz lesz megtörni.

Címvédés a megyei bajnokságban

A Nagyszőlősi FC története során másodszor nyerte el a bajnoki címet a dobogó második helyén végző Polenai FC és a harmadik Koncházai FC előtt. A Szerednyei FC és az Ilosvai Buzsora zárt a kieső helyen. A serleghalmozó ugocsaiak hódítottak el a Megyei Kupát, miután az ungvári Avangard Stadionban megrendezett hétvégi fináléban 4–2-re legyőzte a Koncházai Vitéz csapatát, és a Téli Kupát, utóbbi fináléjában az Ungvári FC fölött győzedelmeskedtek. Míg az élvonalban mindössze nyolc, addig a másodosztály két csoportjában összesen 23 csapat küzdött a bajnoki címért. A másodosztály Nyugati-csoportjában a címvédő Iványi Kalász szerezte meg a bajnoki címet, a Rákosi Kalász lett a második, a bronzérem Borhalomra került. A Keleti-csoportban Técső végzett az élen, a Huszti FC előtt, a Kőrösmezői Hoverla lett a harmadik.

Ezüstéremmel tértek haza az Eb-ről a nagyberegi drótszamár-szelídítők

A kontinens elitjébe tekerte magát vegyespárosunk Franciaországban, ahol a művészi kerékpárosok junior Európa-bajnoksága zajlott. Rendkívüli teljesítményt nyújtottak a nagyberegi művészi kerékpárosok a franciaországi Blaesheimben megrendezett kontinensviadalon, ahol Ukrajnát képviselték. A megmérettetésen Európa tíz országának (többek között Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Belgium és a házigazda Franciaország) több tucat kerekese vett részt a művészi és kerékpárlabda szakágában. A Zán-Fábián Panna és Heé Szebasztián alkotta junior vegyespáros a kontinensviadalon óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett. Géczi Tihamér és Géczi Natália tanítványai szép gyakorlattal mutatkoztak be az ítészek előtt, akik 45,57 ponttal jutalmazták a látottakat. A harmadik helyre a belgák futottak be 22,07 ponttal, az aranyérmet a világelithez tartozó, 122,92 pontra értékelt német páros szerezte meg. Egyéniben Heé Szebasztián az összesített lista nyolcadik, míg Zán-Fábián Panna a tizenharmadik helyén végzett.

Érmek a ringből

A munkácsi születésű, jelenleg Harkivban bokszoló Márton Róbert második lett az 91 kilósok között az országos bajnokságon. A szeptember 22 és 29 között Mariupolban rendezett megmérettetésen a válogatott sportoló egészen a döntőig menetelt súlycsoportjában. Két győzelem után a fináléban alulmaradt ellenfelével szemben, így az ezüstéremmel vigasztalódott.

Kárpátaljai érem a vívó vb-n

Az Anatolij Herejjel felálló ukrán férfi párbajtőrcsapat ezüstérmes lett a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó világbajnokságon. Az Anatolij Herej, Bohdan Nyikisin, Igor Reizlin és Roman Szvihar összetételű ukrán együttes a negyeddöntőben az olaszokat győzte le 37–34-re, majd az elődöntőben magabiztos vívással Kínát verte 38–24 arányban. A fináléban viszont 45–37-re alulmaradtak az abszolút favoritnak számító franciák ellen.

Fejlesztések futószalagon

Komoly ráncfelvarráson esett át a megye központi sportpályája az ungvári Avangard Stadion. A pályakorszerűsítés részeként alagcsövezték a centerpályát és korszerű, automata öntözőrendszer kiépítésére került sor. Kicserélték az felújított atlétikai pálya burkolatát. A kivitelezés során a szabványos, 8 sávos pályát, valamint az ugró- és dobószámok területét a nemzetközi szövetség előírásai alapján korszerűsítették. A stadion területén nagyméretű, FIFA-minősítésű műfüves pályát építettek. A beruházás összköltsége mintegy 18 millió hrivnya volt, amelyhez a regionális fejlesztési alap, az ungvári önkormányzat és Magyarország is hozzájárult. A hosszú távú tervek között szerepel a lelátók és az alatta húzódó helyiségek korszerűsítése. Hasonló volumenű fejlesztés történt a huszti Kárpáti Stadionban, amelyet október végén adtak át ünnepélyes keretek között. Gőzerővel folyik a Munkácsi Labdarúgó Akadémia bázisának építése a munkácsi járási Dercenben. A legkisebbekre is gondolva, újabb Ovi-Sport pályát avattak Kárpátalján. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Munkács és Nagydobrony után Visken adtak át óvodai sportpályát. Az újabb pályával immár közel félezer óvodást csatoltak a Magyarországon 2011 óta működő Ovi-Sport láncolathoz.

Buzánszky-kupa hetedszer

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Buzánszky Jenő terem-labdarúgó kupát Beregszászban. A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében megtartott tornán 12 általános és középiskolai, valamint két leánycsapat vett részt. Az Aranycsapat legendás jobbhátvédje még jelen volt az első tornán, 2015-ben a „földi cserepadról” utolsóként csatlakozott az égi pályán futballozó Puskásékhoz. Idén először az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes játékos fia, ifjabb Buzánszky Jenő tisztelte meg jelenlétével a tornát, de ott volt mások mellett a parlamenti válogatott szövetségi kapitánya, Magyar Zoltán is. A játékos emlékének szentelt beregszászi torna évről évre egyre népszerűbb és nívósabb. Ahogy az elmúlt években, most is kiélezett és izgalmas mérkőzéseken dőlt el a dobogós helyezések sorsa. A fiatal tehetségek számára igazán felemelő és inspiráló érzés lehetett – bár élőben nem láthatták futballozni, de szüleik, nagyszüleik biztos meséltek róla –, hogy a serlegeket, érmeket és elismerő okleveleket Rácz László, a Dinamo Kijev legendás középpályása, a fancsikai illetőségű KEK-győztes és szovjet Európa-bajnoki ezüstérmes legenda adta át.

„Bővült” az égi csapat

2019 elején hetvenkilencedik életévében elhunyt Szökőcs István legendás beregszászi labdarúgó. Szovjet sportmester, Kárpátalja első trénere, aki pályafutása során három volt szovjet tagköztársaságban – Ukrajna, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – is kiérdemelte az Érdemes Labdarúgóedző megtisztelő címet.

Kollégánkat díjazták

A Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) jubileumi, 110. sportújságíró-kongresszusán a Kárpáti Igaz Szó munkatársát is díjazták. A közgyűlés előtt osztották ki a szövetség médiadíjait. Első alkalommal részesült elismerésben kárpátaljai újságíró. Szabó Sándort, a Kárpáti Igaz Szó sportrovatvezetőjét a Magyar nyilak örmény tegezben című írásáért Nívódíjban részesítették. Az elismerést Szöllősi György régi-új elnöktől és Novotny Zoltántól, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökétől, a magyar rádiózás élő legendájától vehette át. Az MSÚSZ az előző években határozottan nyitott a külhoni magyar újságírók irányába, amit minden elszakított nemzetrészben nagy örömmel fogadtak. A Szöllősi György vezette szövetség soraiba fogadta a határon túli magyar médiában dolgozó kollégákat is, s ez a folyamat tovább tart.

Sajtónapi futballtornán vitézkedtünk

Focisták között a legjobb újságírók, az újságírók között a legjobb focisták, némi öniróniával leginkább így jellemezhetnénk a kárpátaljai magyar újságíró-válogatottat, amely 2018-ban alakult. Vidékünk labdarúgást kedvelő tollforgatói, rádiósai és televíziósai immár harmadik alkalommal csillogtatták meg futballtudásukat. Ez alkalommal, szakmai ünnepünk – az ukrán újságírónap – apropóján rendezett hagyományos kispályás labdarúgó-tornára állt össze a csapat. A magunk elé kitűzött cél a tisztes helytállás volt, ami azt jelenti, hogy az utolsó előtti helyen végeztünk. A krónika teljességéhez hozzátartozik, hogy a torna legidősebb játékosának járó elismerést, akárcsak korábban már többször is, csapatunk oszlopos tagja, a 68 éves Nigriny Szabolcs, a Kárpáti Igaz Szó nyugalmazott újságírója kapta, aki majd minden tornán részt vett.

Ott voltunk…

Az elmúlt egy évben számos utánpótlás-tornáról, sporteseményről tudósítottunk, készítettünk interjút ismert és kevésbé ismert sportolókkal. De a határainkon túlra is eljutottunk, helyszíni beszámolót közöltünk a Puskás Aréna avatásáról, sőt sikerült olyan kárpátaljai mesterembereket is bemutatni, akik részt vettek a stadion építésében. A magyar válogatott hazai Eb-selejtezőin is ott voltak munkatársaink. De sikerült diktafonvégre kapni a Puskás-díjas Zsóri Dánielt felfedező kaszonyi születésű Rózsa Sándort is. A kárpátaljai származású játékosmegfigyelő karolta fel a 19 éves erdélyi származású focistát. De ne csak vissza, hanem előre is tekintsünk egy kicsit. Idén is számos sporteseményről számolunk be. Kiemelten foglalkozunk a részben budapesti rendezésű futball Eb-vel, a helyszínről tudósítjuk majd a kárpátaljai futballszerető olvasókat.

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó