Civilizációs betegség a túlsúly

Kutatók szerint a kaotikus, rendetlen otthon lakóit nagyobb mértékben fenyegeti az elhízás veszélye, mint azokat, akik rendes, tiszta háztartásban élnek. A szakemberek ugyanis úgy vélik, a rendetlenség nem csupán az ott lakók lelkiállapotára, de bizony derékméretükre is hatással van.

A téma szakértői érdekes összefüggést találtak otthonunk és a túlsúly között. Szerintük, ha valaki szeretne áttérni az egészséges életmódra, annak először az otthonában kell rendet tennie. A rendetlenség, a folyamatos felfordulás ugyanis könnyen enged a gyorséttermi ételek és az egészségtelen életmód csábításainak. Aki azonban tiszta, rendezett környezetben él, rossz szokásain is gyorsabban tud változtatni.

Ha rendet teszünk a konyhában, és előre megtervezzük a heti menüt, sokkal több időnk marad az egészséges hozzávalók beszerzésére, és így kevésbé leszünk kitéve a pizzák csábításának, és a fogyókúra is gyorsabb lesz.

Ha pedig a hálószobából száműzünk minden elektronikus berendezést, melyek zavarhatnak a nyugodt alvásban, szintén sokat nyerünk, hiszen a zavartalan pihenés nélkülözhetetlen a leptin nevű hormon szinten tartásához, amely az étvágyunk szabályozásáért felelős. Az is sokat segít, ha az ebédlőasztalt valóban csak étkezésre használjuk, nem pedig dolgozóasztalnak, mivel így elkerülhetjük, hogy napközben csupán időtöltésként nassolgassunk.

– Az európai lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott – erősíti meg lapunknak Olga Krafcsik, a megyei klinikai kórház endokrinológusa.

– Kárpátalján hivatalosan húszezer személy szenved elhízástól, ami ezer főre számítva 20 embert jelent. Ez magasabb az országos tizenegy fős átlagnál. Évente két-, két és fél ezer újabb pácienst vesznek nyilvántartásba. Ám ez, mint mondtam, a hivatalos szám. Hogy valójában hány embernél leng ki a mérleg mutatója, azt csak megsaccolni lehet. A kór kialakulásához elsősorban az irracionális, szénhidrátban gazdag táplálkozás és a mozgásszegény életmód vezet.

– Sokan nem veszik komolyan, holott a túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma. Komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

– A kövérség leggyakoribb velejárói a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte. Ezeken túl leginkább a gerincoszlop és az ízületek szenvedik meg a túlsúlyt.

– A média nap mint nap számtalan egészségügyi felhívással traktálja a lakosságot. Az elhízás veszélyeiről miért nem esik szó?

– Sajnos Kárpátalján nincs olyan szakmai vagy más jellegű szervezet, mely a megelőzéssel foglalkozna. Az európaihoz hasonló akcióra sem emlékszem, holott nagyon is elkelne. Az emberek csak akkor fordulnak dietetikushoz tanácsért, ha már kialakul náluk valamilyen, a többletsúllyal kapcsolatos betegség. Holott tudatosítanunk kellene, hogy létezik segítség.

Már tízszázalékos testsúlycsökkentéssel is negyven százalékra mérsékelhető az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása,

tíz-harminc százalékkal a vérnyomás, a vérzsír- és a vércukorszint. Ehhez azonban tudatos hozzáállásra, szemléletváltásra van szükség.

– Mikor beszélhetünk egészséges étkezésről?

– Bizonyított tény, hogy az emberi szervezet optimális működéséhez naponta közel hatezer féle tápanyagra van szükség. Ezek között vannak aminosavak, vitaminok, makro- és mikroelemek, szerves savak, élelmi rostok. A WHO tíz pontban határozta meg a helyes étkezés fogalmát. Eszerint étrendünket változatosan, többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával kell összeállítani. Kerülnünk kell a zsíros ételeket, sütéshez inkább olajat használjunk, csökkentsük a sót, az édességet, viszont rendszeresítsük a tejtermékek, nyers vagy párolt gyümölcsök, a barna kenyér, a folyadék bevitelét. Lényeges, hogy naponta legalább négy-öt alkalommal étkezzünk, nyugodt, kényelmes körülmények között, és soha ne legyen bőséges a táplálkozásunk.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó