Homoki falunévtábla-rongálás: az UMDSZ feljelentést tesz és új táblákat készíttet!

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) mélységesen elítéli az ungvári járási Homokon történt magyar falunévtábla-rongálást és feljelentést tesz a rendőrségen, tudatta szerkesztőségünkkel dr. Zubánics László, az országos magyar szervezet vezetője. Emlékeztetett, sajnos nem ez volt az első rongálás. Azt is elmondta, a szervezet záros határidőn belül elkészítteti az új táblákat. A magyar településneveket jelző táblákat annak idején az UMDSZ állíttatta a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzati Társulással (KHÖT) közösen.

Az alábbiakban az UMDSZ elnökségének a barbár eset miatti tiltakozásul kiadott nyilatkozatát olvashatják:

“Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az ortodox karácsony szentestéjén ismeretlen tettesek megrongálták az ungvári járási Homok község magyar nyelvű helységnév- és településköszöntő tábláját.

A Szövetség által 2006-ban a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzati Társulással (KHÖT) közösen állított településköszöntő táblát 2015. április 20-án ismeretlen tettesek egy alkalommal már lefújták fekete festékkel – akkor helyi lakosok megtisztították. Most a tettesek még tovább mentek – a fémlemezeket a település mindkét végén átszakították, illetve a magyar nyelvű helységnévtáblát is megrongálták.

Az UMDSZ elnöksége elítéli a barbár cselekedetet, s bár a táblákat hivatalosan átadta az önkormányzat tulajdonába, a maga részéről ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen. A magunk részéről vállaljuk továbbá, hogy záros határidőn belül elkészíttetjük az új táblákat és azokat kihelyezés céljából átadjuk az önkormányzatnak.

Az elmúlt időszakban a homoki kistérség létrehozása és a kistérségi önkormányzati választások kapcsán a térségben számos konfliktushelyzet alakult ki, azonban ezeknek semmiképpen sem szabad nemzetiségi színezetet kapniuk.

Az UMDSZ a maga részéről elítél minden ilyen cselekedetet, hiszünk abban, hogy Kárpátalja, s ezen belül az Ung-vidék felemelkedése akkor lehet sikeres, ha a különböző nemzetiségek képviselői ennek megvalósításán közösen dolgoznak. Felháborítónak tartjuk, hogy minderre az ortodox karácsony előestéjén került sor, amikor az embereket egészen másfajta érzések kellene, hogy eltöltsenek!”

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó