Megrongálták a homoki magyar falunévtáblát

Az Ungvári járási Homokon ismeretlenek megrongálták a településnevet jelző magyar feliratú táblát.

A barbár cselekedetet bizonyító fotót az egyik Facebook-felhasználó tette közzé a homoki kistérség online közösségi csoportjában. A megrongált tábla a megyeszékhely felőli oldalon van, de a hozzászólásokból az is kiderül, hogy a település másik végén elhelyezett magyar falunévtábla is hasonló sorsra jutott.

Mint az ismert, a homoki kistérségben – amihez Koncháza, Ketergény, Minaj, Őrdarma, Sislóc, Tarnóc és Botfalva tartozik még – december végén tartottak választásokat. Az eddigi polgármester asszony, Tetyana Vacsilja ezen fölényes győzelmet aratott, akivel előzőleg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) partnerségi megállapodást kötött. A jelentős magyar ajkú lakosságot is magába foglaló új kistérség 26 tagú képviselőtestületébe 3 olyan jelölt jutott be, akit a KMKSZ támogatott.

Ám könnyen lehet, hogy csak kérészéletűnek bizonyul a homoki kistérség. A napokban olyan hírek keltek szárnyra, miszerint Kijevben nem nézik jó szemmel a komoly gazdasági potenciállal rendelkező kistérség önállóságát, ezért hatalmi szóval Ungvárhoz csaphatják őket az ősszel esedékes helyhatósági választások alkalmával. Korábban az érintett falvakban élők a megyei tanács munkáját is igyekeztek megbénítani demonstrációjukkal, amivel elérték, hogy helyi szinten rábólintsanak akaratukra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó