Önkormányzati képviselő volt a bandavezér

Az Ukrajnán és vidékünkön át Európába tartó migráns áradat már bő két évtizede tart. Itt már akkor is afgánok, indiaiak ezrei haladtak át, illetve akadtak fenn a hatóság meglehetősen lukacsos hálóján, amikor még fel sem merült a Balkánon és a Földközi-tengeren át zajló népvándorlás. Ha azokban a régiókban csak néhány éve aktivizálódtak az embercsempészek, Kárpátalján, és az egész Ukrajnában jóval korábban felfedezték a bűnözésre hajlamos elemek az ebben rejlő pénzszerzési lehetőséget. Azt pedig már számos alkalommal megírtuk, hogy vidékünkön át halad az ukrajnai illegális migráns útvonalak háromnegyed része.

A feltartóztatott migránsok elhelyezése állandósult problémává vált, amelynek megoldásához vajmi kevés segítséget nyújtott az öreg kontinens vagy az ENSZ. Évtizedeken át működött Munkács belvárosában, majd Pósaháza közelében a menekülttábor. Voltak is problémák ezek miatt. Sokan emlékezhetnek azokra a próbálkozásokra is, amikor Dercen és Fornos határában akartak ilyen létesítményt létrehozni. Ezekről a bűnüldöző szervek nem egy alkalommal ismertették a médiát. Akkor lélegzett fel a vidék lakossága, amikor elvitték Kárpátaljáról a pósaházai menekülttábort, és letettek az újabb építéséről. Majd annak sem örültek sokan, hogy Csapon a határőrosztag körletében alakítottak ki egy átmeneti menekülttábort.

Napjainkban helyrerázódtak ezek a problémák.

Az embercsempészet azonban nem szűnt meg, sőt újabb virágkorát éli. Erről tanúskodnak a legutóbbi események.

A Nagybereznai járásban embercsempészéssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítható bűnszervezetet göngyölítettek fel az ügyészség és a rendőrség akciócsoportjai. A helybéli és kijevi lakosokból álló társaság kárpátaljai ágának vezére egy itteni önkormányzati képviselő volt.

A történet szálai az ukrán fővárosba vezetnek. Kijevben a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) leleplezett egy bűnszervezetet, amelynek tagjai ázsiai országokból és a poszt szovjet térségből származó menekülteket csempésztek Ukrajnába, majd tovább az EU irányába. Az Ukrajnába való eljutáshoz hamis meghívókkal, az itt-tartózkodáshoz pedig különféle okiratokkal látták el őket. Mint a nyomozás megállapította, átlag személyenként ezer dollárért nyújtottak számukra efféle szolgáltatást.

A banda több tagját letartóztatták, de közben kiderült, hogy egy részük vidékünkön tevékenykedik.

A nyomozók már arra készültek, hogy lecsapnak a nagybereznai társaságra, amikor a rendőrségen jelentkezett egy tadzsik állampolgár, és közölte, hogy az egyik ház pincéjében fogva tartják a családját. Azt ígérték nekik, segítenek átjutni az EU-ba. Ám nem ez történt. Elvették az irataikat, a telefonjaikat, a meleg ruháktól is megfosztották őket és egy pincében kötöttek ki. A férfi elmondta, neki sikerült megszökni, de két felnőttet és két kiskorút még mindig bezárva tartanak.

Most már nem volt mire várni, az ügyészség akciócsoportja, a rendőrség Kord kommandósai rajtaütöttek az épületen, ahol őrizetbe vették a bűnszervezet három tagját, akik egyike a vezetőjüknek bizonyult. Róla az is kiderült, hogy a nagyközség önkormányzati képviselője.

A társaságnál hét ízben rendeztek házkutatást Nagybereznán, Perecsenyben és Kijevben.

Ezek során számos bűnjelet, egyebek között az embercsempészéshez használt gépkocsit, különféle fegyvereket, bilincseket, készpénzt és bankkártyákat sikerült lefoglalni, tájékoztatta a médiát Jurij Namjak ügyész.

Mint tisztázódott, a tadzsik állampolgárokat azért tartották fogva, mert bár elvettek tőlük hétezer dollárt, a pénzt kevésnek találták. Ezért bezárták őket abban bízva, hogy sikerül kisajtolni belőlük vagy a rokonaikból még egy jelentősebb összeget. A számításuk azonban nem jött be.

A tadzsikok az átmeneti szállásra kerültek. A banda tagjai pedig már előzetesben várják, hogy ügyükben lezáruljon a nyomozás. A megyei ügyészség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint két vádpont alapján indítottak ellenük büntető eljárást.

Balogh Csaba

(A kép csak illusztráció)

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó