„Ismerd meg! Ápold! Add tovább!”

A Haláborért Civil Szervezet és a Halábori Református Egyházközség közös szervezésében az „Ismerd meg! Ápold! Add tovább!” hagyományőrző programsorozatra került sor a Halábori Fenyőfácska Óvoda tornatermében. E rendhagyó alkalomra szeretettel hívtuk és vártuk az iskoláskorú gyermekeket, akik egy nem mindennapi történelmi barangoláson vehettek részt. „A huszárság diadalmenete Mátyás fekete seregétől az 1848-as honvédségig” címet viselő előadást Dr. Kész Barnabás, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára nem mindennapi tolmácsolásában hallhatták a jelenlévők.

Tóth Győző, a Haláborért Civil Szervezet elnöke elmondta, mennyire fontos, hogy minden gyermek megismerje múltunkat, eleink szokásait, viseleteit, ételeit és kultúráját. Ebben lesz segítségükre e programsorozat, amely arra hivatott, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel az őseinktől reánk hagyott nemzeti értékeinket.

A lebilincselő élő történelemórán a gyerekek szemügyre vehették a szablyát, felpróbálhatták a huszárok által viselt ruhadarabokat és kiegészítőket.

Megismerkedhettek többek között olyan fogalmakkal, mint a karabély, mellvért és fokos. Megtudhatták, mennyire nehéz egy csúcsban végződő, orrvédő rúddal ellátott sisak vagy egy vállvédő mente. Jó volt hallani arról is, hogy ezekben a huszárokban milyen nagy volt a hazaszeretet, a magyar identitástudat.

A rengeteg feltett kérdés mind azt bizonyította, hogy nem volt hiábavaló a fáradozásunk, felkeltettük a gyermekekben a múltjuk iránti érdeklődést. A legtöbbek által feltett kérdés az volt: Lesz-e még ilyen alkalom?, Igen lesz! Nagy öröm volt látni, hogy jól érezték magukat, és mennyire várják a következő alkalmat.

Az rendhagyó óra végén Károlyi József, a Halábori Református Egyházközség lelkésze egy igével köszöntötte a gyerekeket, melyben felhívta a figyelmüket: Isten is arra biztatja őket, hogy ne hagyják a múltat elfelejtődni, adják ők is tovább az itt látottakat, hallottakat.

Mindezek után friss fánkkal és meleg teával kínáltuk az egybegyűlteket, és megígértük, hogy még folytatjuk…

Köszönet a program megvalósulásáért a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapnak.

A program szervezői

Fotó forrása: Facebook/Kész Barnabás

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó