A pilótafülkét érte a rakétatámadás

Volodimir Zelenszkij elnök videoüzenetben tett ígéretet arra, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, és fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülik el a büntetésüket.

Zelenszkij szavai szerint az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A beszélgetés során megállapodtak: az iráni államfő elrendeli, hogy az ukrán szakértőkkel együttműködve a lehető leggyorsabban azonosítsák a holtakat, és készítsék elő őket az Ukrajnába szállításra.

Kitért továbbá arra, hogy az ukrán kormány úgyszintén pénzügyi támogatást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak, valamint megad minden segítséget ahhoz, hogy megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól. Zelenszkij ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “legyen egységes és kitartó a katasztrófa összes körülményének teljes és végleges kivizsgálásáig”.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata múlt héten szerda reggel zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le nem szándékosan rakétával az utasszállító gépet.

Ukrajna előbb tudta, hogy rakéta találta el a MAU ukrán légitársaság Teheránnál lezuhant gépét, mint ahogy az erről szóló információt nyugati országok közzétették – jelentette ki Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a BBC ukrán internetes kiadványának adott nyilatkozatában.

Elmondta, hogy az Iránban dolgozó ukrán szakértők megérkezésüktől kezdve folyamatosan küldték az információkat Kijevnek. “Rövid idő alatt az összes információt összerakva, rájöttünk, hogy mi történt” – mondta. Szavai szerint az ukrán szakértők bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy rakéta találta el a gépet. Ugyanakkor – mint Danilov magyarázta – nem hozhattak mindent azonnal nyilvánosságra, nehogy Irán kiutasítsa a területéről az ukrán szakértőket.

“Úgy vélem, Irán megértette, hogy nincs értelme tovább tagadni, és különben is, a bizonyíték) már az ukrán félnél volt” – mondta. Megjegyezte még, hogy nagy valószínűséggel Kijevben meg tudják nevezni a rakéta típusát, valamint azt is tudják, hogy mikor és kitől vásárolta azt az iráni vezetés. Az ukrán elnöki hivatal csak szombaton tette közzé azokat a fotókat a gép roncsdarabjairól, amelyek Kijev szerint egyértelműen bizonyítják, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Danilov kifejtette: a fotókon látható, hogy az egyik becsapódó rakéta a pilótafülkét találta el. A korábbi hírekben közzétett videofelvételeken az látható, hogy két légvédelmi rakéta találja el az utasszállító gépet.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó