Hol tartsuk a pénzünket? (II. rész)

Ahogy ígértük, folytatódik a befektetési kisokos. Előző számunkban azoknak a polgártársainknak igyekeztünk tanácsot adni, akik kisebb összegű megtakarításukat szeretnék befektetni. Most azokat tájékoztatjuk, akik nagyobb összeggel rendelkeznek.

Az ingatlanvásárlás bérbeadás céljából azoknak lehet érdekes, akik 500-800 ezer hrivnyát szeretnének befektetni. Ennyi pénzért célszerű egy-, esetleg kétszobás lakást vásárolni Ungváron, Munkácson, Beregszászon, illetve más nagyobb városban.

Az egyik lehetőség, hogy a hatvanas évekből ránk maradt „hruscsovkákban” szemlélődünk eladó hajlékok között. A nem sokkal olcsóbb, sőt, az újépítésűnél akár több pénzt is felemésztő ingatlanok nem a modern kor számára épültek.

Így mielőtt beleugrunk az elsőre csábítónak tűnő ajánlatba, érdemes kalkulálni a ráfordítandó felújítási összeggel.

Ezekben a házakban általában lift, padlás vagy pince sincs, a rossz szigetelés pedig gyakran beázással jár. Annak idején ezek az épületek távfűtésre voltak tervezve, tehát ahhoz, hogy a lakáson belül kössük be a gázkazánt,

300-400 méteres külső gázvezetéket kell cserélnünk.

Ha a bérbeadás céljából történő befektetési lehetőséget választjuk, úgy érdemes újonnan épült házakban gondolkodni. Manapság egyre több ilyen, 6-10 emeletes épül.
Lakásvásárlásnál ajánlatos megfontolni néhány szempontot, mielőtt a családi kasszából kiadunk ennyi pénzt.

Fontos, hogy hol is található az ingatlan. Első lépésként olyan házat keressünk, amely jól megközelíthető. Előny a saját parkoló, jó, ha nincs messze az autóbuszmegálló, az óvoda és az iskola, illetve közel van képzeletbeli bérlőnk munkahelyéhez, egyeteméhez, hivatalához. Ilyen helyen nagyobb eséllyel találunk bérlőt is.

Újépítésű ház esetén nézzük meg, milyen a kivitelező cég tekintélye, kész lesz-e az épület a meghirdetett határidőre, nehogy végül csak beletegyük a pénzünket, és évekig várjuk annak elkészültét.

Javasolt annak is utánanézni, van-e mód részletfizetésre. Tudniillik, léteznek olyan vállalatok, amelyek az összeg felének befizetése után lehetőséget biztosítanak több hónapos vagy akár több éves törlesztésre is.

Amint tisztáztuk ezeket, gondoljuk át még egyszer, mennyi hasznunk származik a befektetésből. Ehhez számoljunk egy kicsit. A mai árakat figyelembe véve a havi bérleti díjak egyszobás, bútorozott lakás esetén 3-5 ezer hrivnyára rúgnak, ám a lakóhelytől és állapotuktól függően akár 7-9 ezerért is hirdethetőek. Ez az összeg két szoba esetén 6-8 ezer hrivnyára, elitebb környéken 10 ezerre is nőhet. Évi passzív – munka nélkül jövedelmet eredményező –

bevételünk 36-60 ezer, illetve 72-96 ezer hrivnya is lehet, a drágább lakások bérbeadása esetén elérheti a 120 ezret is.

Ha átszámoljuk, ez 10-15 százalékos banki kamatnak felel meg. Azaz tíz év múlva térül meg a lakás ára, ám az ingatlan – bár kissé „lelakva” – még így is többet fog érni, mint a vásárlásakor. Ez az érem egyik oldala.

Kalkulálni kell viszont a kiadásokkal is. Amennyiben törvényes keretek között mozgunk, tudnunk kell, hogy a bérleti díj, mint jövedelem, adóköteles. A banki betéthez hasonlóan 18 százalékos személyi jövedelemadó és a 1,5 százalékos hadiadó kerül levonásra. Ebben az esetben egy évvel nő a megtérülés ideje, ám pozitívum, hogy nyugodtan alszunk, és nem félünk bárminemű ellenőrzéstől, esetleges feljelentéstől. Hivatalos szerződésünk van, a bérlő nem „léphet le” fizetés nélkül.

Azonban fontos tudnivaló, hogy az így keletkezett adó összegét csökkenteni is lehet, ha számlákkal bizonyítjuk, hogy időközben tataroztuk a lakást.

A piac tanulmányozása után érdemes az épület egyéb rendeltetésű helyiségei felől is érdeklődni. A földszinten lévő garázs vagy üzlethelyiség vásárlása is haszonnal járhat. Jó fekvésű épületben az ehhez hasonló dolgokra is akad bérlő, csak meg kell találni.

Következő írásunkban az épülő ingatlan későbbi értékesítési céllal történő vásárlásával foglalkozunk.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó