Jobb körülmények megteremtése a cél

A postások helyzete Nagydobronyban sem irigylésre méltó. A problémákról a postahivatal vezetőjét, Molnár Erzsébetet kérdeztük.

– Mi jellemezte az elmúlt esztendőt?

– Visszatekintve azt kell mondanom, hogy nehéz volt. Az elektronikus rendszer március folyamán indult el, de azóta sem működik tökéletesen. Az első problémák már reggel jelentkeznek, mivel lassú az internet, nem indul a rendszer, hiányosak a kódok. A hiányosságokra többször is felhívtam az illetékesek figyelmét, de eddig csak süket fülekre találtam.

– Vannak más nehézségek is?

– Emberekkel dolgozni, kapcsolatot tartani mindig nehéz. Nekünk is vannak húzósabb napjaink, időszakaink, amit az ügyfelek sokszor elégedetlenséggel, esetenként durva szavakkal tetéznek. November és december nagyon zsúfolt volt. A postakocsi később érkezett a megszokottnál. Addig két útvonalon, két kocsi járt, most már csak egy, és mivel az Ungvári járás utolsó települése vagyunk ebben az irányban, a postásoknak kevés idejük marad kihordani a leveleket, újságot és kifizetéseket. Ebből kifolyólag másnap reggelre is marad feladat.

– Mi a leggyakoribb panasz az emberek részéről?

– Sokszor azt halljuk vissza, hogy durvák vagyunk. Többször minket hibáztatnak, ha nem kapják meg időben a számlákat, csomagokat és nem akarják megérteni, hogy azok a postára sem érkeztek meg.

– Az elektronikus rendszer tökéletes működése mennyiben könnyítené a munkájukat?

– Nagy mértékben. Kevesebb lenne a papírmunka. Én, mint vezető, továbbra sem rendelkezem saját számítógéppel, így a dokumentációt még mindig kézzel írom. Ígéretet kaptam, hogy decemberben én is kapok egyet, de azóta is várok rá.

– Történtek-e pozitív változások, fejlesztések?

– A tavalyra tervezett felújítást idén tavaszra ütemezték át. A posta bejáratát kell felújítani, mivel omladozik, életveszélyessé vált. Reméljük, időben hozzákezdenek a munkálatokhoz. Az épület belsejére is ráférne a renoválás, de arra még várnunk kell.

– Van munkaerőhiány?

– Igen. A település harmadik kiszolgáló körzetében lassan öt éve nincs postás. Azóta két jelentkező volt, de hamar itthagytak minket. Aki ide akar jönni, először a fizetés után érdeklődik, ami, valljuk be, a mai világban nem olyan sok, négyezer hrivnyányi. A felelősség viszont nagy, mivel tizenegy utcát kell kiszolgálni, tűrni az időjárás viszontagságait és pénzzel dolgozni mindennap. Jelenleg két postásunk van, akik már több mint húsz éve hűségesen végzik munkájukat. Ez a hosszú idő a rátermettségüket is bizonyítja. Egyébként a hét folyamán értesítettek, hogy a közeljövőben fizetésemelés várható.

– A munkaerőhiány miatt vannak elakadások?

– A kifizetések terén sikerül mindent időben teljesíteni. A levelek vagy csomagok kiadásánál előfordulhat egy-két napos csúszás.

– Melyik az év legnehezebb része?

– Mindenképpen a december. Erre már előre készülünk lelkiekben. Az előző hónapban volt 2943 befizetésünk, 214 újságelőfizetés. Ilyenkor számol el a nyugdíjosztály és a szociális osztály is az elmaradásaival. 1161 emberhez juttatunk el több mint 2 millió hrivnyát.

– Milyen szolgáltatások érhetők el?

– Több, mint ötven féle szolgáltatást nyújtunk. A legfontosabb a számlák befizetése. November óta ezt bankkártyával is megtehetik az ügyfelek. Csomagok, külföldi és belföldi levelek kézbesítése, biztosítások megkötése…

– Mi változott, mióta ön vezeti a postahivatalt?

– Tizenkét éve töltöm be ezt a pozíciót. Azóta a feladataink csak gyarapodtak. Viszont lehetőség nyílt plusz egy operátor alkalmazására. A december még így is nehéz volt. Ami engem illet, sokat fejlődtem, de még mindig szeretném továbbképezni magam.

– Vannak kliensek a szomszédos településekről is?

– Igen, vannak állandó ügyfeleink Csongorról, Kisdobronyból, Bátyúból stb. Ezenkívül szombaton, amikor amúgy is jönnek bevásárolni Nagydobronyba, többen is itt fizetik be a számláikat. Vonzza őket a gyorsabb ügyintézés és a hosszabb nyitvatartás.

– Mit várnak a 2020-as esztendőtől?

– A tavalyinál csakis jobbat. Az operátoraink már kifogástalanul végzik a feladataikat, arra lenne még szükség, hogy a fentebb említett rendszer tökéletesedjen. Akkor mi is könnyebben végezhetnénk el a napi feladatokat, és az ügyfelek is elégedettebbek lennének. És jó lenne, ha a munkánkat kellőképpen megfizetnék.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó