18 éves kortól irány a katonaság

Ukrajnában visszatérnek a korábbi gyakorlathoz és ismét 18 éves kortól kézbesítik a katonai behívókat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben 20-ról 18 éves korra csökkentette a sorkötelezettség alsó korhatárát. Az államfő csütörtökön írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amelynek értelmében 2020-tól a sorkötelezettség azokra a 18 és 27 év közötti ukrán férfiakra vonatkozik, akik nem rendelkeznek felmentő határozattal egészségügyi vagy másmilyen okok miatt.

Ukrajna elnöke rendeletében két sorozási időszakot jelölt ki 2020-ra. A tavaszi sorozás április elejétől június végéig tart, az őszire pedig október-december között kerül sor.

A sorkötelezettség 2014-es visszaállítása óta az alsó korhatár 20 év volt, ekkor döntöttek arról is, hogy 25-ről 27-re növelik a felső korhatárt, ez utóbbit most nem módosították.

A hatályos törvények értelmében a sorkatonai szolgálat időtartama 18 hónap, felsőfokú végzettséggel 12 hónap.

Az utóbbi években a sorozások idején sokat cikkezik róla a média, hogy a fiatalemberekre az utcákon, a munkahelyükön, bárokban vadásznak és erőszakkal kényszerítik őket arra, hogy orvosi vizsgálaton vegyenek részt, majd bevonuljanak. Az ok nyilvánvaló, egyre kevesebben hajlandóan angyalbőrbe bújni, így a hadkiegészítők képtelenek teljesíteni a behívási terveket.

Forrás:
KISZó/TSN

Post Author: KISZó