Ki a felelős a kiskorú alkoholizálásáért?

Egyre gyakrabban hallunk olyan esetekről, amikor gyerekeket szállítanak kórházba súlyos alkoholmérgezéssel. Az idei ortodox karácsony idején is több kiskorú szorult ellátásra ebből fakadóan. De a szeszgőzös mámorban úszó hangoskodó, agresszív kamaszok látványa máskor sem ritka. Vajon kinek a felelőssége a jövő nemzedékének józan, egészséges életmódra nevelése? – kérdezte a KISZó Vaszil Krucsanica, a megyei narkológiai gondozó főorvosát.

– Egy felmérés szerint a 14-18 éves ukrajnai fiatalok 40 százaléka rendszeres alkoholfogyasztó. A jelek szerint a gyerekek is egyre nagyobb veszélyben vannak. Miért nem történik semmi a védelmükben?

– Nyilvántartásunkban csupán két tucat fiatalkorú szerepel, ami nem jelzi a valós helyzetet. Míg korábban 16–18, ma már 11–12 éves korban nyúlnak az első pohár után. Sajnos a jelenlegi állapotok mellett nem sok esélyt látok az ifjúság alkoholizálásának visszaszorítására. Évente átlag 20 gyereket visznek be az intenzív osztályra súlyos mérgezéssel. Veszélyes mértékben megnőtt a kis szesztartalmú italok – longerek – eladása, melyeken a gyártók nem tüntetik fel, hogy bennük akár egy üveg sörnek megfelelő mennyiségű alkohol is lehet. Így 21 éven aluli egyének is bármikor megvásárolhatják az ilyen italokat.

– Az orvosok, a szociális munkások sokszor a szülőt hibáztatják a gyerek italozásáért.

– Tény és való, hogy azok a kiskorúak nyúlnak a pohár után, akik otthon ugyanezt látják. Másodsorban akkor teszik ezt, ha valami bántja őket, ha problémájuk van. Ha a szülők kellő figyelmet szentelnének csemetéjüknek, rendszeresen beszélgetnének, ez nem következne be.

– Számos üzletben büntetlenül eladják a fiatalkorúaknak az alkoholtartalmú italokat. Nyilvánvaló, hogy az értékesítésüket szabályozó törvény nem működik. Mi lehetne a megoldás?

– Egyszerűen be kellene tartatni azt, ahogy a tengerentúlon teszik. Ha néhány vállalkozótól megvonnák az engedélyt, az előbb-utóbb célra vezetne. Egyelőre ugyanis az alkohol voltaképpen legalizált narkotikum, hisz bárki szabadon hozzáférhet.

– A különféle függőségek legtöbbször pszichés zavarokkal társulnak, melyeket a kiskorú egymaga képtelen leküzdeni.

– Az Egészségügyi Világszervezet állása szerint, ha a népesség 7–8 százaléka kábítószer-fogyasztó, az adott társadalom fokozatosan leépül. Ha ehhez még hozzáadjuk az alkoholizálók számát, igencsak szomorú jövőkép sejlik fel előttünk. A téma szakértői tisztában vannak azzal, hogy csakis a megelőzés, baj esetén viszont a hosszas, hatékony rehabilitációs kezelés segíthet kilábalni a mámor világából. Ezt célzó állami programok is születtek, csak azok anyagi támogatásáról folyamatosan megfeledkeznek. Így az országban gyakorlatilag nem működnek a függőséggel élők lokalizálásának és gyógyításának mechanizmusai, hiányzik a komplex hozzáállás. Az egyedi, elkülönült módszerek viszont nem hoznak eredményt.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó