Magánvélemény: Azt írja az újság…

Azt írja az újság, hogy a Nemzetközi Valutaalap értékelése szerint az ukrán termékek 44,8 százalékát a feketegazdaságban állítják elő. Ez az arány 2015-ben 42,9 százalék volt.

És azt is írja, hogy Olekszij Honcsarenko miniszterelnök szerint 2020 az ukrán gazdaság kifehérítésének éve lesz. A tisztogatást a kormány az illegális benzinkutak és játékbarlangok felszámolásával kezdte. Országos szinten több ezer zug töltőállomást (Kárpátalján 48-at) és álcázott játéktermet (a megyében 316-ot) lepleztek le.

Az már kimaradt a hivatalos jelentésből, hogy hány maradt, illetve az ellenőrzés után hány folytatja a tiltott tevékenységet.

Ha jól értelmezem a megállapítás és az ígéret közti összefüggést, akkor 12 hónap múlva az állami költségvetés – minden további gazdasági erőfeszítés nélkül, csupán a kifehérítés hatására – majdhogynem megduplázódik. Mert tavaly, ugyebár, csupán a vállalatok 55,2 százaléka „szállt be a közös költségekbe”.

Azaz, ezzel a nagymosás projekttel a kormány feje egyben azt is vállalta, hogy mindenre, amit a költségvetés fedez, támogat, egy év múlva dupla összeg jut.

Kész.

A kórházakba limuzin szállítja majd a betegeket, ahol a sebészek egymást taposva ostromolják őket a borítékokkal, s több frissen operáltat a műtőből egyenesen a bíróságra szállítanak, mert ágytársuk a busás jutalom ellenében feljelentik őket nagy összegű csúszópénz elfogadásáért.

Mert azt is írja az újság, hogy elfogadták a korrupcióról szóló törvényt, így aztán egy szerencsés feljelentés után bárki milliomos lehet, mivel (ahogy az újság írta) „az informátor díjának nagyságát a bíróság határozza meg, ami nem lehet több az ügyben szereplő összeg 10 százalékánál, és nem haladhatja meg a 12,5 millió hrivnyát”.

A jogszabálynak ezen túl is jelentős társadalmi hozadéka lesz. Boldog és (főként) boldogtalan jelenti majd fel haragosát, mivel az is benne foglaltatik a törvényben, hogy a besúgó mentesül a büntetőjogi felelősség alól, amennyiben az általa közölt tények valótlannak bizonyulnak.

Hogy mi lesz itt, azt majd tényleg megírhatja az újság…

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó