29 millió dollár megy prémiumra a Naftogaznál

Busás hasznot hoz az ukrán állami gázszolgáltató vállalat vezetői számára, hogy december végén megnyugtató megállapodás született a Naftogaz és az orosz Gazprom között. A cég vezetői között 700 millió hrivnya prémiumot osztanak szét. Sajtóhírek szerint jelentősen emelkedik a parlamenti képviselők és a kormányhivatalnokok bérezése is.

Igazán jól kezdődik az év a Naftogaz menedzsmentje számára. 29 millió dollárnak megfelelő 700 millió hrivnyát osztanak szét prémium gyanánt a felsővezetés tagjai között. Azok is részesülnek a pluszpénzből, akik részt vettek a Stockholmi Döntőbíróságon zajlott Gazprom elleni peres eljárásban.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz ügyvezető igazgatója elmondta, a Gazpromtól peres úton elnyert 2,9 millió dollár egy százalékát, azaz 29 millió dollárt fordítanak prémiumokra. Azt nem pontosította, hogy a 700 millió hrivnyát hány vezető közt osztják szét.

A Naftogaznál már a korábbi években is több botrány akadt a horribilisen magas javadalmazások miatt. Vezetőik pénzéhsége számtalan kellemetlen pillanatot okozott már a mindenkori vezetésnek, hiszen állami tulajdonú cégről van szó.

Mint az köztudott, a Naftogaz és a Gazprom 2019 végén megállapodásra jutott a gáztranzit jövőjéről. A felek 5 éves kontraktust írtak alá, ami további 10 évvel meghosszabbítható. Ukrajna az orosz gáz szállításával minimum 7 milliárd dollárt kereshet a következő években. Ez a megállapodás összességében 2 százalékos GDP-bővülést is eredményezhet. Cserébe Kijevnek el kellett állnia minden további követeléstől Moszkva felé.

Ehhez képest friss hír, hogy az ukrán nagyvállalat keresetet nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságnak, melyben 7 milliárd dolláros kártérítést követel a Krím megszállása miatt elvesztett bevételek kompenzálásaként.

A Naftogaz ügyvezető igazgatója magyarázatként hozzátette, a kért kompenzáció 5 milliárd dollár, ám a kamatokkal együtt a teljes összeg eléri a 7 milliárdot. Vitrenko hozzátette: a követelt összeg a Krím bekebelezése miatti veszteség, annak nincs köze a december végén született háromoldalú, ukrán–orosz–európai uniós megállapodáshoz.

Forrás:

KISZó/Dunda György/Fotó:Ukrinform

Post Author: KISZó