A gyenge egyetemek egyszerűen elhalnak

Hanna Novoszad a felsőoktatás megreformálásán fáradozik. Az oktatási és tudományos miniszter kiemelte, akad néhány dolog, amely kihatással van a hálózatra.

,,A Legfelső Tanács által elfogadott törvény leszögezi, hogy 2021-től megszűnnek a felsőoktatási intézmények fiókintézetei. Úgy gondolom, ez nagyon helyes, mivel túl sok ilyen van, amelyek gyakran a nemzeti, állami egyetem ranggal takaróznak, de sokkal rosszabb minőségű oktatást adnak, holott a diplomára az van írva, hogy jó helyen tanultál.” – magyarázta a miniszter.

A miniszter hozzátette, január elsejétől az intézmények finanszírozása a teljesítményi mutatójuktól függ.

Úgy fogalmazott, az idén az egyetemek a költségvetésben szereplő összeg 80 százalékát kapják meg alanyi jogon, a maradék 20 százalék pedig a hatékonyságuk alapján osztódik szét. A következő évtől ez utóbbi rész továbbnő. Ennek megfelelően a gyenge egyetemek egyszerűen elhalnak, mert nem kapnak állami támogatást. Ha nem kezdenek el ügyeskedni, együttműködési lehetőségeket keresni, megrendelésekre dolgozni, bekapcsolódni a technológiai áramlásba, nem lesz módjuk lépést tartani a konkurens intézményekkel, akik elviszik a pénzt az orruk elől, számolt be az osvita.ua hírportál. 

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó