Felmérés, előre borítékolható eredménnyel

 A Demokratikus Kezdeményezés és a Razumkov Központ közvélemény-kutatása szerint az ukrajnaiak többsége támogatja azt az elvet, hogy a tömegtájékoztatási eszközök legalább fele az ukrán nyelvet használja – állapítja meg a zn.ua.

Az ukrán nyelvet a megkérdezettek 81 százaléka (55 százalék egyértelműen, 26 százalék inkább) tekinti a függetlenség attribútumának, 80 százalék vélekedik úgy, hogy az ország vezetői és az állami hivatalnokoknak munkaidőben ukrán nyelven kötelesek beszélni.

A válaszadók 69 százaléka véli úgy, hogy az orosz nyelvszabad használata a mindennapokban természetes, de az ukránnak kell az egyetlen hivatalos nyelvnek maradnia. Azt, hogy az orosz bizonyos régiókban hivatalos nyelvvé váljon, 15 százalék támogatja, 12 százalék pedig elfogadná második államnyelvként.

Megjegyzendő: a felmérés arról tanúskodik, hogy a nyugati régiókban élők támogatják leginkább az egynyelvűséget, a központi és a déli megyék lakóiban némileg több a tolerancia, a legmegengedőbbek az ország keleti részének polgárai.

 

 

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó