Koszorúzás és tudományos konferencia a Magyar Kultúra Napján

Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) az együttműködő partnerszervezetekkel közösen méltatta a Magyar Kultúra Napját.

Az ünnepségsorozat közös megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött. A Kölcsey-emléktáblánál együtt emlékeztek a magyar szervezetek (a KMKSZ, az UMDSZ helyi szervezetei, a MÉKK, a KMMI), a beregszászi konzulátus, a Beregszász önkormányzata, valamint a város oktatási intézményeinek képviselői. Dr. Zubánics László az UMDSZ és a KMMI elnöke ünnepi beszédében kiemelte 2020 a nemzeti összetartozás éve.

Szomorú eseményhez kapcsolódik ez az évforduló, de nekünk meg kell mutatnunk az értékeinket, meg kell mutatnunk azt, hogy a kultúránk él, és jövője van.

Babják Zoltán kifejtette, Beregszász mindig arról volt híres, hogy megőrizte értékrendjét.

– Ez továbbra is így kell hogy legyen, mindent meg kell tennünk, hogy békességben, barátságban méltathassuk ünnepeinket – mondta a polgármester.

Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke kultúránk megtartásának fontosságáról beszélt.

A Svédországban élő Moritz László, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia alelnöke a svédországi magyarok üdvözletét adta át. Méltatta a Himnusz születését, amely minden magyar szívét egyszerre dobogtatja meg.

Az Európa-Magyar Ház adott otthont a Beregszászi Értelmiségi Fórum 2020 nemzetközi konferenciának. Az alkalmat dr. Zubánics László nyitotta meg. Áldást Pocsai Vince református lelkész, a Magyar Kultúra Lovagja kért a jelenlévőkre, az ünnepségre.

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola tanulói színvonalas műsorral készültek az alkalomra. A kulturális programot követően a jelenlévők megtekintették Hajduk Márta (Budapest) Kisebbségben Kárpátalján című kortörténeti filmtrilógiájának előzetesét.

 

A nemzetközi konferencia alaptémája kárpátaljai magyar értelmiség szerepe a rendszerváltástól napjainkig: érdekérvényesítési lehetőségek az ukrán–magyar kapcsolatok függvényében címet viselte. Vitaindító előadást dr. Dupka György, a MÉKK elnöke tartott. A rendszerváltás pozitív és negatív hozadékairól beszélve, érintette a kárpátaljai irodalmi, művészeti, kulturális életet és a nyelvmegtartó küzdelmet. Dr. Tóth Mihály alkotmányjogász a kisebbségi jogi helyzetről tartott előadást. Kiemelten szólt a nyelvhasználatról, az oktatási törvényről, a magyar kultúra megtartásának fontosságáról.

Vári Fábián László József Attila-díjas költő az irodalom szerepéről, erejéről értekezett.

Király András, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola igazgatója a tehetségek felkarolásának fontosságáról beszélt,

míg Matl Péter képzőművész, a Pro Arte-Munkács elnöke a kárpátaljai művészek, művészetek helyzetébe nyújtott bepillantást.

Horváth Sándor költő, a Kárpáti Igaz Szó megbízott főszerkesztője most megjelent Jelentés a mélyből című kötetét mutatta be.

Végül a díjak, kitüntetések átadására került sor. Átadták a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia okleveleit, illetve az Együtt Nívódíjat.

Hegedűs Csilla

Magyar Kultúra Napja, Beregszászi Értelmiségi Fórum 2020 keretében díjak, kitüntetések átadása.

A MAGYAR NYELV ÉS KULTÚRA NEMZETKÖZI TÁRSASÁGA

a kárpátaljai magyar kultúra fejlesztésében végzett áldozatos munkájáért oklevéllel tüntette ki:

DR. NAGY NATÁLIA nyelvészt, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszéke docensét

KIRÁLY ANDRÁS hegedűtanárt, a Tiszapéterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskola igazgatóját,

MATL ÁRPÁD kőfaragótábor-szervezőt, a Pro Arte Munkács Civil Szervezet vezetőjét,

POPOVICS NIKOLETTA könyvtárost, a Somi Községi Könyvtár és a Somi Irodalmárok Emlékmúzeum vezetőjét,

SZ. KÁRPÁTHY KATA újságírót, irodalmárt, a KVIT tagját, a Kárpátalja.ma hírportál munkatársát, a Beregszászi 7. számú Általános Iskola szervezőpedagógusát,

HORVÁTH SÁNDOR írót, költőt, újságírót, a Kárpáti Igaz Szó megbízott főszerkesztőjét,

KULIN ZOLTÁN televíziós újságírót, szerkesztőt, Ungvár város önkormányzati képviselőjét, a TV21 Ungvár tévécsatorna igazgatóját,

LAJOS MIHÁLY újságírót, riportert, a Kárpátalja hetilap munkatársát.

EGYÜTT-NÍVÓDÍJBAN RÉSZESÜL:

DR. SZÖLLŐSY TIBOR közíró.

A KMMI OKLEVÉLBEN RÉSZESÜL:

HALÁSZ LÁSZLÓ, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás Művelődési Osztályának vezetője,

KÁROLY ERIKA könyvtáros, az Ungvári Járási Központi Könyvtár megbízott vezetője,

DOLINAI ZSUZSANNA fiatal kutató, tanár, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) titkára,

BÍRÓ LAJOS derceni vállalkozó, mecénás, a Munkácsi Járási Tanács képviselője,

LATOR BÉLÁNÉ TANCZER KATALIN a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség alapító-tagja, a Viski „Veszta” Nőegylet elnöke.

Post Author: KISZó