„…fontos, hogy a többségi nemzet képviselőivel is megismertessük mindazt, ami a magyar kultúrából a számunkra ismert”

Immár tizenegy éve a magyar kultúra napja rendezvénysorozat keretében Ungváron megrendezésre kerül a Carpatica Art Expo képző- és iparművészeti kiállítás, melyen kárpátaljai festők, grafikusok és szobrászművészek mutatják be alkotásaikat a Néprajzi és Népi Építészeti Múzeum kiállítótermében.

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) által szervezett hagyományos eseményen a művészetek iránt érdeklődők a MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesülete tagjainak és a partnerszervezetek, különböző műhelyek, alkotóközösségek munkáiból kaptak ízelítőt. Az idei tárlaton közel húsz alkotó mutatkozott be, köztük Balogh Sándor, Mihajlo Beleny, Bodó Attila, Brinkács István, Canyko Sándor, Fuchs Andrea, Homoki Gábor, Klisza János, Lézu Volodimir, Lőrincz Katalin, Matl Péter, Nigriny Edit, Pavuk Andrea, Puhlik-Beleny Magdolna, Réti János, Soltész Gabriella, Soltész Péter, Sütő Miklós, Turák Angéla, Vaskovics Beáta.

Az ünnepélyes megnyitón a hagyományokhoz híven elhangzott Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Kovács Emília, az ungvári Drugeth Gimnázium 11. osztályos diákja, a XXI. Himnusz-mondó verseny győztese előadásában.

Dupka György köszöntőjében, kiemelte az itt kiállító művészek között vannak magyar, ukrán, ruszin, szlovák és sváb nemzetiségűek. A MÉKK elnöke rámutatott, hogy ha fagyos is a viszony Ukrajna és Magyarország között, ám a népi diplomácia szintjén, a jelen lévő különböző nemzetiségek képviselői, baráti kezet nyújtanak egymásnak.

– 2020 a nemzeti összetartozás éve, számunkra fontos, hogy a többségi nemzet képviselőivel is megismertessük mindazt, ami a magyar kultúrából számunkra ismert – fogalmazott köszöntőjében dr. Zubánics László, a KMMI elnöke.

– Azért, hogy abban az emberben, aki a Himnuszt olvassa Jurij Skrobinec fordításában, ugyanaz a gondolat mozduljon meg, ami bennünk a Himnusz szavalása, hallgatása közben. Ez az év jó alkalom arra, hogy még inkább megismertessük a magyar kultúrát azokkal az emberekkel, akik velünk együtt élnek. Hiszen csak ily módon tudjuk önmagunkat és a kultúránkat elfogadtatni – húzta alá az UMDSZ elnöke.

Köszöntötte a jelenlévőket Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Nemzetiségi és Vallásügyi Osztályának vezetője, Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai szervezetének elnöke. Soltész Péter festőművész köszönetet mondott a szervezőknek a tárlat létrejöttéért.
A műsor zenei körítését ezúttal a tiszabökényi Tisza Csillag Asszonykórus adta.

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó