Változások 2020 – a vállalkozások idén sem tétlenkedhetnek

Bár a józan ész és a törvényhozás alapelvei úgy kívánják, hogy az adózást, illetve a vállalkozásokat érintő törvényeket legalább fél évvel az életbe lépésük előtt ismertessék az érintettekkel, most – ahogy általában mindig – ez nem így sikerült.

A mezőgazdasági rendeltetésű földek piacának megnyitására tett első lépések még jobban felborzolták a kedélyeket, így nem került sor az adózási törvények beígért módosítására.
A liga.net internetes portál összeszedte azokat a tudnivalókat, melyek fontosak a vállalkozások adózási folyamatainak, illetve tevékenységi körük módosításainak változásaival kapcsolatban.

Minimálbér és a levont adók mértéke

Január elsejétől a minimálbér összege 4723 hrivnya lett. A létminimum 2102 hrivnya, a munkáltató által egy munkavállaló után kifizetett társadalombiztosítás minimális összege 1039,06 hrivnya.
Az első csoportba tartozó magánvállalkozók emellett havonta még 210,23 hrivnya adót, így

összesen 1249,29 hrivnya társadalombiztosítást utalnak át az államnak.

A második csoport tagjainak ez az összeg 944,60 hrivnyában van megszabva, ezért esetükben összesen 1983,66 hrivnya a havi befizetés összege. A harmadik csoport adózása nem változott.

Újítások a pénztárgépek terén

A pénztárgépekről és a kiskereskedelemről tudnunk kell, hogy 2020. április 19-től már elérhető lesz a digitális formában működő, ezáltal elektronikus számlát kibocsájtó program. Emellett lényegesen megnő a pénztárgépek használatáról szóló törvény megsértéséért kiszabható büntetés is.

Október 1-től bővül azon kiskereskedők köre, akikre kötelezően vonatkozik majd az új rendelet. Ezek között szerepelnek többek között

az internetes kereskedelmet bonyolítók, az ékszerkereskedések, a közértek, a turizmus és a szállodai szolgáltatásokat kínáló egységek is.

Ekkor lép életbe az a törvény is, amely megtéríti a fogyasztó 850 hrivnya fölötti összegű vásárlását, amennyiben az eladó által kiadott vásárlási csekk (nyugta) nem tartalmazza a törvény által előírt adatokat.

A jövő év elejétől pénztárgép nélkül már csak az első csoportba tartozó magánvállalkozók dolgozhatnak.

Szeszes italok és dohánytermékek

Változott a szeszes italok és dohánytermékek, illetve az üzemanyag engedély nélküli tárolásáért járó büntetéseket szabályozó törvény is. A licenc díja nem nagy összeg – 780 hrivnya egy évre –, ám a hiánya borsos büntetést von maga után, mely elérheti a félmillió hrivnyát. Emellett az ilyen raktárakat üzemeltető vállalkozók alkalmanként 1000 hrivnyás bírságra számíthatnak, amennyiben elmulasztják a raktár készletek pontos nyilvántartását rögzítő berendezések használatát.

Külkereskedelem

Új szabályok szerint kell lebonyolítani a külkereskedelmi üzleteket is. Az Inkoterms 2020 előírásai sok esetben változtak. Ezek azok a szabályok, melyek a vásárló és az eladó közötti, a költségekre és a kockázatokra, valamint a szállítmánybiztosításra vonatkozóan alkalmazott megosztott felelősségeket ismertetik.
Változnak a pénzügyi beszámolók formái és az adóhivatal folyószámlái is.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó