Ön tart attól, hogy Kárpátalját is eléri a gyilkos kór?

Lapzártakor 427-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt elhunytak aránya. A bizonyítottan a kórokozó által fertőzöttek száma 20 606-ra emelkedett. Hétfőn rekord számú ember halálát okozta az új típusú vírus: a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közzétett adataiból az derült ki, hogy a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban 64 ember hunyt el.

Ugyan a kór eddig 23 országba jutott el, Kárpátalja lakosságának nagyobb része nem tart attól, hogy találkozik az új vírussal, derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített legutóbbi felmérésből. A kérdésre: véleménye szerint eléri-e Kárpátalját a gyilkos kór, 112-en nemmel válaszoltak. 89-en voltak, akik tartanak a fertőzéstől. A szakemberek szerint nagyobb a pánik, mint a tényleges veszély.

– Ugyan a halottak száma emelkedik, de azok javarészt a már lezárt területekről származtak.

A koronavírusnak vannak veszélyesebb típusai is, mint a mostani.

A jelenlegi járvány halálozási rátája egyébként alacsonyabb, mint az előző két, koronavírushoz köthető SARS és MERS járványé volt. Ami mindegyikre jellemző, hogy gyerekeket ritkán fertőz, főleg az idős, beteg emberek halnak meg tőle, akik egyéb krónikus egészségügyi problémákkal is küzdenek, mint például tüdő-, szív- vagy cukorbetegség – mondta el lapunknak Ljubov Danics, az egészségügyi minisztérium megyei laboratóriumának epidemiológusa. Hozzátette, az Ukrajnában vizsgált három páciens egyikénél sem igazolódott be a gyanú. Mivel egyelőre nem létezik ellene gyógymód,

az egyetlen, amit védekezésképpen tehetünk, hogy erősítjük szervezetünk ellenállóképességét és betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat:

azaz gyakran mosunk kezet, kerüljük az influenzás tüneteket produkáló személyeket. Ha viszont megbetegszünk, ne foglalkozzunk öngyógyítással, hanem keressük fel vagy hívjuk ki a családorvost.

Azt már Mihajlo Poljak, a Megyei Infektológiai Kórház igazgatója mondta el, hogy ha netán koronavírussal fertőzött betegeket találnának Kárpátalján, azokat az általa irányított intézményben helyeznék el. Erre a célra öt speciális boksz van elkülönítve, plusz rendelkezésre áll az intenzív osztály. Külön orvosbrigád lesz kijelölve, amely szállítja és ápolja ezeket a betegeket. A páciensek elemzésre vett mintáit előbb az egészségügyi minisztérium kárpátaljai megyei laboratóriumába, szükség esetén Kijevbe küldik. A kórház személyzete jelenleg 180 komplett védőruházattal és kétezer védőmaszkkal rendelkezik.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó