Merre tart az agráripar?

Kulcsfontosságú a földreform vitatott kérdéseinek rendezése

A téli ünnepek miatt kialakult információs „uborkaszezonban” a hírügynökségek legfelkapottabb témái az ország vezetői által elkövetett baklövések elemzése, felnagyítása, illetve elsimítása volt.

Aleksz Lisszitsza, az Ukrán Agráripari Vállalkozások Klubjának elnöke eszmefuttatásában a mezőgazdasági szektorban végbement pozitív és negatív változásokat taglalta.

Az ismert agrárszakértő szerint az új hatalom a legnagyobb melléfogást már a kezdeteknél elkövette azzal, hogy megszüntette az agrárminisztériumot, és ezzel tulajdonképpen

agrárpolitika nélkül hagyta az országot.

Azt az országot, amelyben a mezőgazdaság biztosítja a valuta beáramlásának nagyobbik részét. Lisszitsza véleménye szerint a mezőgazdasági rendeltetésű földek piacának meghirdetése sem volt túl jó ötlet. Írásában megjegyzi, itt az nem kérdés, be kell-e vezetni a földpiacot. A baj, hogy ennek a kommunikációja elhibázott. Mint korábbi hírek igazolják,

először a teljesen nyitott piac, majd az egy főre engedélyezett 200 ezer hektárnyi nagybirtok és a külföldi tőke elsöprő fenyegetése verte ki a biztosítékot.

Persze a bukott elődöket visszasíró ellenzék is rásegített a nép fellázítására. A szakértő szerint most aztán nagyon sok munkába telik majd a lakosság meggyőzése arról, hogy a földreform nem is annyira ördögtől való.

Nem kedvezett az agráriumnak a 2019-ben bekövetkezett árcsökkenés sem, ami a repce, a napraforgó, a szója, a kukorica, illetve a búza piacán volt tapasztalható.

Rontotta az exportőrök eredményeit a hrivnya mintegy 15 százalékos erősödése is.

A végeredmény – lényeges bevételcsökkenés még a rekordot döntögető termés mellett is.
Lisszitsza írt a kormánytól 2020-ban elvárandó tettekről.

Először is a földreform vitatott kérdéseinek rendezése, a ráfizetéses állami tulajdonú vállalatok privatizálása, a korrupció mértékének csökkentése és a törvényesség biztosítása minden szinten. Hozzátette, stabilizálni és emelni kell a legtöbb mezőgazdasági termék árát, emellett megnyitni az agrárium előtt a kedvező feltételű banki kölcsönöket, hiszen enélkül mit sem ér majd a mezőgazdasági rendeltetésű földek piacának rendezése.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó