Egy életre elítélve

Az ungvári fegyintézet egyben börtön és vizsgálati fogház. A könnyebb bűncselekményeket elkövetőkön kívül gyilkosokat, rablókat tartanak fogva, sőt van öt életfogytiglanis rabuk is.

Utóbbi kontingens felől érdeklődünk, s kísérőnk engedélyezi, hogy egyikükkel találkozzunk. Csak egy kikötése van: nem fotózhatunk. Kissé csalódottan követjük a beszélőbe, ahol egy jókora asztal mellé ülve várjuk, hogy bevezessék az elítéltet. Andrijnak hívják, 38 éves, Kijevben él a felesége és a lánya, tájékoztat az igazgatóhelyettes, és

ő a világ legpechesebb börtönlakója.

Hogy miért, azt már a bilincsbe vert morcos férfi mondja el néhány mondatban.

– Egy nagy balfácán vagyok. Budapesten gyilkosságért ítéltek el 18 évre. Tizenhatot lehúztam belőle. De már nem bírtam tovább. Gyötört a honvágy, látni akartam a lányomat, aki közben felnőtt lett, s akit csak fényképről ismerek – mondja elcsukló hangon. A marcona arcélen könnycsepp fut végig. Majd a két őr biztatására folytatja: – A múlt év elején kérésemre átadtak az ukrán hatóságnak. Ám

amiért Magyarországon tizennyolc évet kaptam, azért nálunk életfogytiglani jár…

A zömök testalkatú férfi jelzi, nem kíván többet beszélni. Döbbenten nézünk utána. Ha nem hajtja a honvágy, az idén szabadulhatott volna. Így azonban leghamarabb huszonöt év múlva folyamodhat kegyelemért. Ukrajnában ő az egyetlen olyan elítélt, aki csöbörből ilyen vödörbe jutott.

– Az életfogytiglaniak legnagyobb büntetése a bezártságon kívül a magány és az unalom – magyarázza Vladiszlav Verbics, a fegyintézmény igazgatóhelyettese. – Látogatót félévente egyszer fogadhatnak, de a hozzátartozók korlátlan mennyiségben küldhetnek csomagot. A cellájukban televíziót nézhetnek, ha kapnak odakintről, rádiót is hallgathatnak, újságot, könyveket olvashatnak. Munkát azonban nem adhatunk nekik.

Az ungvári fegyintézetben nincsenek nők az ilyen fogvatartottak között.

Egész Ukrajnában is csupán 23-an ülnek rács mögött életfogytiglanra ítélve. Közülük 21-en a Kacsanovi Büntetés-végrehajtási Intézetben töltik életük és büntetésük hátralevő részét. Egy nő Hmelnickijben az ottani fogházban, egy pedig a zabarezsszkiji kolóniában ül. Valamennyien gyilkosságért lettek elítélve, zömmel több emberélet szárad a lelkükön.

Ukrajnában az emberölés a legsúlyosabb bűncselekmények közé tartozik, amiért 15 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés a büntetés felső határa. Ilyen elbírálás alá kerülnek a terrorizmus és az ország területi egységének megsértése miatt elítéltek is. Az utóbbi miatt Ukrajnában nincs életfogytiglanra ítélt rab.

A kacsanovi fegyházban az életük végéig rács mögé zárt 21 nő a Btk. 115. cikkébe ütköző bűncselekményen (szándékos emberölés) kívül egyéb vétkeket is elkövettek: loptak, raboltak, zsaroltak és csaltak.

Összesen 56 életet oltottak ki, közte 11 gyermekét.

Az örökre vezekelni kénytelenek sorában kilencen gyermekgyilkosság miatt kerültek a vádlottak padjára, onnan pedig a fegyházba. A legifjabb még csak 29 éves, a legidősebb már betöltötte a 71-et. Öten a múlt század kilencvenes évei óta eszik a börtönkosztot. Őket akkor golyó általi halálra ítélték, ám szerencséjükre (vagy pechükre) még az ítélet végrehajtása előtt Ukrajnában eltörölték a halálos ítéletet, és az ő büntetésüket is életfogytiglanira módosították.

Balogh Csaba

A kép csak illusztráció

Post Author: KISZó