Együtt a gyermekekért – Jótékonysági bál a Szolyvai Gyermekotthon javára

Az Együtt a gyermekekért karitatív kezdeményezés keretében másodízben gyűltek össze Palágykomoróc lakosai. A cél ezúttal is a Szolyvai Gyermekotthon csöppségeinek támogatása volt.

Kljucsinszka Kulcsár Anetta, a bál főszervezője köszöntőjében kiemelte a rendezvény fontosságát, a kezdeményezés jelentőségét.

− A múlt éven a gyermekotthonban tett látogatásunk alatt Volodimir Béres intézményvezető azt mondta, egy jó tett többet ér ezer szónál. Jómagam is ezt vallom. Anyaként összeszorul a szívem a szülők nélkül nevelkedő gyermekek láttán, hiszen tudom, mennyi szeretetet, törődést és támogatást igényelnek – mondta a főszervező.

Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezete nevében a tavalyi évben tett vizitről mesélt. Kedves szavakkal illette a szervezőket és a megjelenteket, akiknek nem közömbös a gyermekotthon lakóinak sorsa.

Köszönetet mondott a nemes akcióért Volodimir Béres, a Szolyvai Gyermekotthon igazgató-főorvosa, aki felszólalásában az intézmény jellegéről, illetve az ott végzett mindennapi munkáról beszélt.

− A gyermekotthonban 110 apróság lakik. Őket születésüktől négyéves korukig neveljük, ezután átkerülnek a megye különböző intézményeibe. A gyerekek közül mindössze hat árva, a többiek félárvák, ideiglenesen vagy véglegesen szülői joguktól megfosztott személyek csemetéi. Megvédjük és harcolunk a jogaikért.

Támogatókból szerencsére nincs hiány, akadnak, akik szívükön viselik a gyerekek sorsát.

− Néhány éve Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma kisbuszt adományozott az intézménynek. Emellett irodabútort, székeket és asztalokat is kaptunk. Vannak segítőink, önkénteseink, akik 7-8 éve visszajárnak a gyermekotthonba, és munkájukkal hozzájárulnak az apróságok ellátásához. A gyerekeknek azonban hiányzik a szülői szeretet. Ezért a látogatókban gyakran a potenciális anyát és apát látják. Megyei fenntartású intézmény lévén pedig a legszükségesebb kiadásokat az állam fedezi. Tehát vétek lenne panaszkodni, nem vagyunk egyedül – mondta Volodimir Béres.

A 2019-es év örökbefogadás szempontjából visszaesést mutatott, mindössze 16 gyerkőcöt adoptáltak, ellenben 2018-ban 35 apróságot fogadtak örökbe.

Megható prezentáció keretében bemutatták a tavalyi jótékonysági bál adományaiból vásárolt ortopéd cipők átadásáról készült kisvideót, mely sokak szemébe csalt könnyet. A képeken keresztül is érezhető és látható volt a gyerekek őszinte öröme és mosolya.

A jó hangulatról a Két kanál együttes tagjai gondoskodtak, akik díjmentesen vállalták a bálozók szórakoztatását, Tóth Renáta pedig egyedi fotózónával tette különlegessé a helyszínt. Rajtuk kívül rengeteg magánszemély és vállalkozó is a jó ügy mellé állt, munkájukkal és felajánlásaikkal támogatták a rendezvény sikerességét.

A jótékonysági bál bevétele 15 065 hrivnya és 10 euró volt, melyet a tervek szerint a Szolyvai Gyermekotthon rehabilitációs szolgáltatásainak fejlesztésére fordítanak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó