2020-ban is folytatódik a Határtalanul!

A Határtalanul program keretében az idei esztendőben több mint 100 000 magyarországi iskolás utazik kormányzati támogatással határon túli, így kárpátaljai magyar lakta területekre. Az egyik legsikeresebb nemzetpolitikai program célja az, hogy a magyarországi iskolák tanulói, iskolás éveik alatt legalább egyszer eljussanak egy külhoni magyarok lakta településre, ahol személyes tapasztalatokat szerezzenek a külhoni magyarságról, kapcsolatok alakuljanak ki és erősödjenek meg a magyarországi és határon túli iskolák között.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatón értékelte a 2019. évi Határtalanul program eredményeit, a 2019/2020–as tanév pályázatait. Novemberben első alkalommal került megszervezésre egy nagyszabású konferencia Határtalanul – Több, mint turizmus címmel, az összetartozás jegyében pedig középiskolai vetélkedő indult anyaországi és külhoni osztályok számára. Nagy sikernek könyvelhető el, hogy megjelent a Rákóczi nyomában – Kárpát-medence útikönyv, mely kötet nemcsak diákoknak, de tanároknak, utazóknak is inspiráció lehet, hogy személyesen is felfedezze a történelmi magyar lakta tájakat, köztük Kárpátalját. Szintén hasznos kiadvány a Magyarság Háza és a Székelyföldi Legendárium csapata közreműködésével megjelent Bakancslista zsebkönyv. 111 kihagyhatatlan Kárpát-medencei településről, többek között Beregszászról, Ungvárról, Munkácsról vagy a Vereckei-hágóról kapunk rövid tájékoztatást, segítve az indulást azok számára, akik szeretnék megismerni Kárpát-medence kincseit.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) novemberi ülésének döntése értelmében 2020 az erős magyar közösségek éve, így a Határtalanul program idei, friss pályázatai is ennek fényében kerültek kiírásra.

Újságírói kérdésre válaszolva Potápi Árpád János elmondta, hogy évről évre visszatérő kérdés, hogy a Határtalanul program keretében külhoni középiskolások is kapjanak lehetőséget pályázni, de ez elsősorban pénzügyi források kérdése. Az államtitkár azonban aláhúzta, hogy a kérdés nincs elvetve és van esély ennek lehetőségére.

A sajtótájékoztató keretében Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója nyújtott tájékoztatást az idei pályázatok részleteiről.

Balogh Zsolt

(Budapest–Ungvár)

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó