Aggódnak az orvosok és a képviselők: vészhelyzetben az egészségügy

Több kárpátaljai egészségügyi intézmény vezetője és megyei tanácsi képviselő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a reform értelmében erősen visszavágták az intézményekre kiutalt támogatás összegét.

Roman Snicer, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvosa, megyei képviselő kifejtette, hogy ugyan az ígéretek szerint az ország éves GDP-jének 5,2 százalékát különítették volna el a medicinára, ehelyett a reform értelmében annak csupán 2,8 százalékát szánják erre a célra. Ez azt jelenti, hogy az egészségügy 300 százalékos alulfinanszírozásra számíthat. Kifogásolja, hogy a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal szerződést kötött intézményeknek semmi beleszólásuk nincs a szolgáltatások árszabásába. Példaként említi az ungvári szülészetet, amelynek a normális működéséhez minimum évi 80 millió hrivnyára van szüksége. Viszont az átlag 8 ezer szülés után – ha páciensenként 8 ezer hrivnyát utal a Szolgálat – mindössze 32 milliót kap majd egy évre. Honnan vegyék el a fennmaradó összeget?

Andrij Andrijiv és Ivan Kucina megyei képviselők szerint, finanszírozás hiányában veszélybe kerültek a járási tbc-osztályok, a pszichiátriai intézetek. Utcára teszik a pácienseket vagy kitől várja Kijev   az egészségügyi intézmények fenntartását? Az önkormányzattól vagy a páciensektől? Egyöntetűen úgy vélik a reformot sokkal megfontoltabban kell bevezetni, különben hatalmas károk keletkeznek az intézményrendszerben, aminek a páciensek isszák meg a levét.

A megyei képviselők úgy döntöttek, felkérik az egészségügyi intézmények vezetőit, mérjék fel áprilistól milyen támogatásra szorulnak működésükhöz.

Post Author: KISZó