Nőtt Ukrajna külkereskedelme

2019-ben 6,4 százalékkal emelkedett az export összege, ami elérte a 46 milliárd dollárt. Az országba behozott termékek még nagyobb, 7,1 százalékos növekedést mutattak – olvasható a korrespondent.net hírportálon.

33,1 százalékkal több szemes termény került a külföldi piacokra. Az Ukrán Nemzeti Bank információja szerint ennek köszönhetően 19 százalékkal nőtt az élelmiszer exportja. A bánya- és a gépipari termékek exportja egyaránt több mint 13 százalékot emelkedett.

Dinamikusan emelkedik, 11 százalékkal nőtt az ázsiai országokba irányuló export. Ma már a kivitel egyharmada ebbe a régióba irányul.

Ukrajna 911 millió dollár értékben exportál az afrikai országokba.

Ellenben 405 millió dollárral – 13,3 százalékkal – csökkent az Oroszországba irányuló kivitel. Ukrajna külkereskedelmében Oroszország részaránya hétről 5,7 százalékra esett vissza. Az innen származó árumennyiség is 1,2 milliárd dollárral csökkent, így a behozatal 11,3 százaléka származik ebből az országból.

A külkereskedelmi mérleg behozatali oldalán az élelmiszer 13,5, az ipari termékek 20,5, a vegyipari 4,2, a színesfémek pedig 2,4 százalékkal növekedtek.

Az import 25,5 százaléka származik Ázsiából, 37,8 százaléka pedig az Európai Unió országaiból.

A külkereskedelmi mérleg több mint 12 milliárd dolláros deficitet mutat, azaz 7 százalékkal romlott a 2018-as évhez viszonyítva.

KISZó-összeállítás

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó