Ön megbízik az ukrán bankokban?

Korábbi lapszámunkban már foglalkoztunk a kormány által bevezetett kedvezményes hitelekkel, melyekkel a kezdő és működő kis-, illetve középvállalatokat kívánják segíteni. Nos, a gépezet beindult. A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közzétett kérdésünkből kiderült, a 115 válaszadó mindössze 7 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat. A túlnyomó többségnek számító 93 százalék fenntartásokkal kezeli a pénzintézetek tevékenységét.

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök tájékoztatása alapján már több mint 17 ezer igénylés érkezett. A kérvények elbírálása hozzávetőlegesen 10 napot vesz igénybe. Információk szerint az Ukrgazbank már ki is adta az első másfél milliós hitelt egy vinnicai vállalkozónak.

Dr. Bacsó Róbert közgazdászt kérdeztük az új hitelprogramról, illetve a lakosság bankok iránt táplált bizalmatlanságának okairól.

− Kedvezményes hitellel csábít a kormány, a vállalkozók mégis szkeptikusak. Mi ennek az oka?

− Ez a kezdeményezés a vállalkozói kedvet ösztönzi, melyet Volodimir Zelenszkij gazdasági programjának részeként indítottak be.

Ellenben a vállalkozók nagyobb része nem bízik az állam által meghirdetett, elsőre jól hangzó lehetőségekben. Tudni kell, hogy az elmúlt 25 évben számos gazdaságélénkítő program látott napvilágot, melyeket nem a reklámozott terv szerint kiviteleztek. A kormányváltás, a politikai és gazdasági tér alakulása is hatással volt a megfelelő megvalósításra. A vállalkozóknak közép, illetve hosszú távú célkitűzéseik vannak, emiatt a gyakran váltakozó felsővezetés nem tesz jót a befektetési hajlandóságnak.

− Válaszadóink többsége sem bízik a bankokban. Visszavezethető ez az 1990-es években elvesztett megtakarításokra?

− Az egyik oka valóban lehet az említett bankbetétek elvesztése. A középkorúakban még élénken él az egy élet munkája által megkeresett pénz zárolásának emlékezete.

A fiatalabb korosztály pedig a 2008-as krach sikertelen megoldásából okulhatott. A pénzintézetekbe vetett hit egyben az állam felé mutatott bizalmat tükrözi.

− Mennyire reális az ajánlat, miszerint 5-9 százalékos kamat mellett akár 1,5 millió hrivnya hitellel kezdjenek vállalkozásba a polgárok?

− Amennyiben stabil, ésszerű lépések mentén működő országban élnénk, az adott feltételek ideálisnak minősülnének. Külföldön is bevett szokás, hogy az állam alacsony kamatú kedvezményes kölcsönnel támogat különböző ágazatokat.

Mint ismeretes, a programra a kormány 2 milliárd hrivnyát különített el, ami 50 ezer vállalkozást segíthet 90 ezer munkahely megteremtésében. A kötelező önrész mozgósításával pedig további befektetésekre is számítanak. Olekszij Honcsaruk abban bízik, hogy a következő 5 évben a programnak köszönhetően mintegy 30 milliárd hrivnya hitel jut el a kis- és középvállalatokhoz. Az elgondolás szerint az állam a kamatok csökkentésével járul hozzá a program sikerességéhez.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó