Hogyan befolyásolja a nyugdíj összegét a munkaviszony és a fizetés?

A jövőbeni nyugdíj összege egyenes arányban van a biztosított munkaviszonnyal és a munkabérrel. Amennyiben a munkavállaló fizetése alacsonyabb a törvény által előírt minimális összegnél, abban az esetben a munkaviszonyt nem egy teljes hónapnak könyvelik el, a munkával töltött napok számát csupán a bérrel arányosan számítják be. Ebből következik, hogy minél magasabb valakinek a fizetése és a biztosított munkaviszonya, annál magasabb nyugdíjra jogosult.

A biztosított munkaviszony fogalmát Ukrajna 2003.07.09.-én kelt Kötelező nyugdíjbiztosításról szóló törvénye értelmében 2004. január 1.-től vezették be, s azt a munkaviszonyt fedi, amelyért a munkaadó havonta átutalta az előírt minimális nyugdíjbiztosítási összeget.

Amennyiben valaki hivatalosan minimálbérért dolgozik, de további munkadíját borítékban, tehát feketén kapja kézhez, annak az a következménye, hogy

az illegálisan keresett pénzt nem veszik figyelembe nyugdíja számfejtésekor, s mivel nem fizettek belőle adót, nem számíthat arra sem, hogy azt figyelembe veszik a beteglap, esetleg a munkanélküli segély kifizetésekor.

Az idejében történő és a törvény által előírt biztosítási összeg befizetése valamennyi munkaadó kötelessége. Ugyanez vonatkozik a magánvállalkozókra, valamint a farmerekre, amennyiben nem tartoznak más biztosítási kategóriába. Az a magánvállalkozói tevékenység, amelyért nem fizetik a szociális biztosítási díjat, nem kerül be a biztosított munkaviszonyba. Tehát minden állampolgárnak az az érdeke, hogy kiálljon alkotmányos joga, azaz hivatalos munkaviszonya mellett és hogy a teljes bére után utalják a szociális biztosítási összeget.

A Nyugdíjalap egyik szolgáltatása révén minden munkavállaló önállóan is ellenőrizheti, munkaadója milyen összeget utal érte és idejében megteszi-e azt. Ennek érdekében fel kell keresnie a lakhelye szerinti illetékes nyugdíjhivatalt, vagy amennyiben rendelkezik elektronikus-digitális aláírással, beléphet a Nyugdíjalap elektronikus szolgáltatásainak honlapjára

Részletes magyarázat a Nyugdíjalap honlapján található

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó