„Itt élned, halnod kell”

2020 a nemzeti összetartozás éve. Beregszászban, a Pásztor Ferenc Közösségi Házban a Szent Kereszt Kórus tartott zenés-irodalmi délutánt. A Pásztor Ferenc-díjas Krajnikné Hegyi Irén, a kórus vezetője, a Magyar Kultúra Lovagja hosszú ideje készült erre a szép és megható alkalomra.

A megjelenteket köszöntötte Molnár János római katolikus esperes, Simon Dominika, a Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért szervezője kifejtette, céljuk, hogy minél több ilyen rendezvény legyen Kárpátalján.

– Nem vitatom, hogy a világon vannak sokkal szebb és gazdagabb tájak, mint Kárpátalja, de nekünk Isten ezt a helyet ajándékozta szülőföldnek, ez a mienk, ezt szeretjük – mondta, majd hozzátette, lehetőségeihez mérten mindent megtesz azért, hogy a műsor Kárpátalja más településeire is eljusson. A lelkes fiatal kedvenc idézetével zárta gondolatait, mégpedig a Republic Ezt a földet választottam című dalából, mely így hangzik:

„Lehetne szebb, lehetne jobb, de álmodni csak itt tudok”.

A beregszászi külképviselet nevében Békésiné dr. Lukács Angéla konzul mondott köszönetet Krajnikné Hegyi Irénnek és a fellépőknek.

– Az előadók csokorba kötötték azokat az irodalmi, zenei műveket, amelyek a szülőföldről szólnak.

A szülőföld érték, amelyet már kiskorban megtapasztalhatunk, emlékek, érzések kapcsolódnak ezekhez az értékekhez.

Az emlékeinket a gondolatainkban őrizzük, az érzéseinket a szívünkben, és ezek mutatják meg számunkra a jó irányt, amikor a döntéseinket meghozzuk – fogalmazott a diplomata.

A római katolikus egyházközség nevében Bunda Rita, a plébánia programszervezője mondott köszönetet a szép műsorért.

– Irénke néni, mint egy jó tyúkanyó, gondoskodik kis csibéiről, rólunk, egyházközségi tagokról. Mindig hangsúlyozza, hogy soha ne feledkezzünk meg a hazánkról, magyar identitásunkról. Kiemeli, megtalálja a módját annak, hogy egy szép alkalmat szervezzen, és ezt rendre lelkesen teszi.

– A Szózatból választotta ki a mai műsor címét, ami nagyon szép és megható…

– A nemzeti összetartozás évéhez szerettünk volna „hozzájárulni” a műsorral. Igyekeztem alkalomhoz illő dalokat, verseket összeválogatni, amelyek a hazaszeretetről, a honhoz való kötődésről szólnak. Sosem egyszerű megszervezni a próbákat, mert mindenki elfoglalt, de úgy hiszem, jól sikerült. S valóban elégedett lehet, a kisiskolások ugyanolyan átéléssel adták elő a verseket és dalokat, mint a felnőttek.

A csodálatos vasárnap délutáni műsor a Szózat közös eléneklésével ért véget, de előtte még két nagyszerű dal előadásába Pitkin is becsatlakozott, emelve ezzel az amúgy is jó hangulatot.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó