Kárpátaljai fiatalok robotikai képzését támogatja a magyar kormány

Kárpátaljai fiatalok robotikai képzését támogatja a magyar kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás elmondta: a tízmillió forintos támogatás keretében Lego robotépítő készleteket, tableteket, valamint okostáblát kap öt iskola, az intézmények tanárai pedig robotikai tanfolyamon vehetnek részt. A készletek legkésőbb húsvétig megérkeznek.

Schanda Tamás úgy fogalmazott: “Magyarország azt szeretné, ha az ukrán hatalom úgy tekintene a kárpátaljai magyarságra, mint erőforrásra, amely Ukrajnát erősíti, és elősegíti a magyar-ukrán kapcsolatok rendezését. A kárpátaljai magyarok minél jobban élnek, minél erősebb a közösségük, annál jobban hozzá tudnak járulni Ukrajna sikeréhez.”

Kitért arra: Magyarország akkor is kiállt Ukrajna mellett, amikor az előző ukrán elnök idején sorra sértették meg a kárpátaljai magyarok jogait. Hozzátette: az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij “új reményt jelent arra, hogy Ukrajna nem fog magyarellenes politikát folytatni”.

“Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni” – fogalmazott Schanda Tamás.

Megfelelő oktatás nélkül ugyanis nincsen magyar jövő Kárpátalján. Ha nem képeznek magyar anyanyelvű tanárokat, hivatalnokokat, különböző szakembereket, akkor élhetetlenné válik a térség a magyarok számára – mondta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke – megköszönve a magyar kormány támogatását – fontosnak nevezte, hogy a kárpátaljai fiatalok is rendelkezzenek korszerű tudással. Azt mondta: a kárpátaljai magyar közösség küzdelmes időszakon van túl, de a nehézségek ellenére számos sikert is elért. Példaként említette az innovációs és technológiai tárcával közösen indított szakképzési programot. Eddig Nagydobronyban alakítottak ki szakképzési centrumot, de a tervek szerint a következő években Beregszászon és Tiszapéterfalván is új szakképzési központokat fognak nyitni.

Forrás:

MTI

Post Author: KISZó