Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat

A Magyar Írószövetség Választmányának döntése értelmében február 18-a, Jókai Mór születésnapja a Magyar Széppróza Napja. Ehhez kapcsolódik február 18-20. között a Magyar Széppróza Napja elnevezésű ünnepségsorozat. A folyamat kárpátaljai megvalósításához a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) is csatlakozott.

A rendezvénysorozat kedden Beregszászban kezdődött, az Irodalmi kilátó keretében a magyar konzulátus Gulácsy Lajos termében. A megjelenteket Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte, majd átadta a szót Szilágyi Mátyásnak. A főkonzul kifejtette, a mostani rendezvény egy megkülönböztetetten fontos magyar irodalmi, kulturális ünnep, a Magyar Széppróza Napja.

– Jókai Mór fontos szerepet játszott az irodalmi életben, a magyar irodalmi oktatásban, az olvasás megszerettetésében. A mi iskolai gimnáziumi éveinkben is elmaradhatatlan része volt a tananyagnak. A világ annyiban módosult azóta, hogy sokkal gyorsabb kommunikációra tért részben az irodalom is, sokszor cikkformátumra tömörítődik a beszéd, ami nem válik az irodalmi színvonal javára. Ennek ellensúlyozására mindenképpen fontos az, hogy ilyen évfordulók alkalmából ráirányítsuk a figyelmet a magyar szépirodalom klasszikusaira, így Jókaira, Mikszáthra, Krúdyra – fejtette ki a diplomata.

– Amikor a Magyar Írószövetség két évvel ezelőtt megkeresett minket azzal, hogy mit szólnánk ahhoz, ha a költészet, illetve a dráma napja mellett megünnepelnénk a magyar szépprózát is, kétség sem férhetett ahhoz, hogy mi is társulunk ehhez a rendezvénysorozathoz – mondta Csordás László, a KVIT elnöke.

Dupka György, az Intermix kiadó vezetője az első és második kisebbségi korszak legfontosabb prózaköteteiről számolt be. Elmondta, az idestova harminc éve működő Intermix kiadó több száz könyvet adott ki, a legfrissebbek közé tartozik Horváth Sándor Jelentés a mélyből című könyve.

Vári Fábián László, József Attila-díjas költő arról beszélt, milyen volt költőként prózára váltani.

– Úgy tíz esztendővel ezelőtt készültem egy prózai kötetre, a Tábori posta megírására, de azt soha nem gondoltam komolyan, hogy a versről teljesen áttérek a prózára.

Ám vannak olyan témák, amelyeket versben nem lehet elmondani, csak prózában, ezért folyamodtam én is ehhez – magyarázta,

majd részletet olvasott fel a Tábori posta című könyvéből. Végül arra biztatta a fiatalokat, akik verset írnak, egyszer próbálják prózában is elmondani a gondolatait, mert e műfaj lehetőségei kitágítják a horizontokat, új utakat nyitnak meg.

A KVIT-nek számos fiatal irodalomkedvelő tagja van, akik mára több írással is előrukkoltak. Az alkalmon azt árulták el, mely volt az a könyv, amit először a kezükbe vettek, majd Nagy Tamás, Marcsák Gergely, Shrek Tímea és Szabó Katalin felolvasott egy-egy részletet írásaikból.

A rendezvény csütörtökön a Beregszászi Városi Könyvtárban és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetén folytatódott, ahol Lengyel János, Marcsák Gergely, Shrek Tímea és Vári Fábián László tartottak felolvasást.

A KVIT képviselői az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetébe is ellátogatnak, a találkozón Dupka György, Horváth Sándor, Kovács Eleonóra és Zékány Krisztina vesz részt.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó