Ungvidék íze a Magyarország étele 2020 szakácsversenyen

Néhány hete lapunk elsőként számolt be arról, hogy Kárpátalja képviselői is bejutottak a Magyarország étele 2020 szakácsverseny döntőjébe, ahol 5 ország 12 csapata méri össze tudását, küzd a rangos címért és elismerésért. Pásztornyicki László étteremtulajdonos és séf Ungvidék íze névre keresztelt ételkülönlegessége kerül a zsűri elé. Az idei verseny központi témája a nemzeti összetartozás mellett a hagyományőrzés és az örökség továbbadása.

– Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot – nyilatkozta lapunknak a szürtei Italia Snack & Pizza étterem tulajdonosa, aki az immár harmadik alkalommal rendezett verseny első fordulójából több száz induló közül jutott tovább. – A piros színt a piros paprika – lehet friss vagy fűszerpaprika –, a fehéret a túró, a zöldet pedig bármilyen zöld színű zöldség vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell. Az első fordulóhoz hasonlóan a másodikban is rangos szakmai zsűri bírálja el az ételeket, annyi különbséggel, hogy a döntőben a csapatmunkát, az összhangot, az alapanyagok kezelését és a tálalást is pontozni fogják.

Az étteremtulajdonos elmondta, az ételekkel szemben elvárás, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek.

A nettó alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet, ami a jelenlegi árfolyamon 76-78 hrivnya között mozog, vagyis költségkímélő, egészséges és laktató ételnek kell lennie. Magáról az ételről részleteket nem árulhatott el, viszont annyit elmondott, hogy egy húsételről van szó burgonyakörettel. Kárpátalja ízeit az ételben felhasznált vargánya és egy különleges szósz adja majd vissza.

– Hónapok óta készülünk a versenyre.

Már többször elkészítettük az ételt, természetesen folyamatosan finomítunk, tökéletesítünk a recepten, hogy a lehető legtökéletesebb ízeket varázsoljuk elő az alapanyagokból – fogalmazott a séf,

aki feleségével, Bernadettel közösen vesz részt a megmérettetésen és alkot egy csapatot. – Nagy hangsúlyt fektetünk a tálalásra, hisz az étkezés a látvánnyal kezdődik. A finom ízek és a konyhai munka mellett rendkívül fontos a meggyőző tálalás. Az elkészült fogást egy erre az alkalomra gyártott tányérra kell kitálalni. Gyönyörűszép porcelántárgyról van szó, fogalmazhatunk úgy, hogy a tányér elindul étket keresni.

Néhány napja Szürtébe is megérkezett a tányér.

Pásztornyicki László elmondta, hogy a Magyarország étele 2020 szakácsverseny hivatalos, 32 centiméteres tányérja az egyedi logóval ellátott Hungária névre hallgató termék lett.

Témája a magyarság történelmét és a nemzeti összetartozást jeleníti meg, formája pedig az ország csonkaságára utal. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk, amelyet az Alföldi Porcelángyár készített külön erre a versenyre. Vak zsűrizés lesz, nyolc tányért kell kitálalniuk, összesen 20 adag ételt kell elkészíteni.
Az étteremtulajdonos kisebb versenyeken indult már Kárpátalján és Erdélyben, de ilyen rangos megmérettetésen most vesz részt először. A szakácsversenynek március 28-án a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola ad otthont.

– Úgy értesültem, hogy igen nívós a mezőny, komoly séfekkel versengek majd. – Egyik magyarországi mesterséf barátom ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„nagy fába vágtad a fejszédet Lacikám, ha azon a napon jól teljesítesz, akkor meg is lehet nyerni a szakácsversenyt”.

Azon dolgozunk, hogy méltóképpen képviseljük Kárpátalját.
A rendezvény helyszínén egy Kárpátalját népszerűsítő standot is felállítanak, ahol bemutatják a vidék turisztikai értékeit.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó