KISZó-kérdés: Ön hol tanult meg ukránul?

Az ukrán kormány változatlanul kitart az oktatási törvény mellett. A jogszabály hetedik cikkelye veszélyezteti a nemzetiségi iskolák anyanyelvi oktatását. A szakminiszter szerint ahhoz, hogy a gyerekek egyenlő esélyekkel induljanak, át kell térni az ukrán tannyelvű oktatásra, mert csak akkor tudnak kibontakozni, ha megfelelő szinten ismerik az államnyelvet. A jelenlegi oktatási törvény alapján, amit 2023-tól vezetnének be, ötödik osztályban éves szinten a tanórák legalább 20 százalékában el kell kezdeni ukrán nyelven az oktatást, és ezt fokozatosan növelni, hogy a kilencedik osztályig elérje a tantárgyak minimum 40 százalékát. A felső tagozatosoknál pedig a tanítási idő legalább 60 százalékában ukrán nyelven kell folynia az oktatásnak.

Legutóbbi KISZó-kérdésünkben arra kerestük a választ, hogy az olvasók hol tanulták meg az államnyelvet? A 204 válaszadó 78 százaléka az élet más területén sajátította el, míg mindössze 22 százalék tanulta meg az iskolában.

A témával kapcsolatban Turisz Ingrid nyelvoktatót kérdeztük. A Munkácsi Nyelviskola alapító vezetője német szakos tanárként dolgozott, mielőtt megnyitotta a nyelviskolát. Ma a német mellett az angol, a francia, a magyar és a szlovák nyelvet is tanítják. Hatéves gyerekekkel kezdtek, de mint a szakember vallja, a kornak nincs felső határa, sok nyugdíjas „diákjuk” is van.

– Bárki, bármikor képes elsajátítani egy nyelvet, ha megvan hozzá a kellő motivációja – kezdte Turisz Ingrid.

– Legyen az bármennyire is eltérő az anyanyelvünktől, idővel meg tudjuk tanulni. Magyar iskolába jártam, az ukrán nyelvet csak az egyetemen kezdtem elsajátítani. Az a pár év viszont nem volt elég ahhoz, hogy megfelelően megtanuljam. Évek kellettek ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, ahol most tartok. Büszke vagyok arra, hogy magyarként sikerült ilyen színvonalra felhoznom a nyelvtudásomat.

– Mi kellene ahhoz, hogy az iskolai oktatás hatékonyabb legyen?

– A legtöbb magyarlakta településen a tanulók csak az iskolában hallanak ukrán szót. Ha nincsenek nyelvi közegben, nehezebb elsajátítani.

Az óraszám sem elegendő, több fakultatív foglalkozás kellene. Sajnos a módszertan és a tankönyv sincs megfelelően adaptálva, a nulláról kellene kezdeni, ezzel szemben úgy tanítják az ukrán nyelvet, mintha a gyerekeknek már lenne valamilyen alaptudásuk. Az is probléma, hogy sok pedagógus – tisztelet a kivételnek – nem megfelelően kvalifikált. Egy ukrán anyanyelvűnek sem tudná rendesen oktatni a nyelvet, nemhogy egy magyar ajkú diáknak, akihez teljesen másképp kell viszonyulni.

Úgy vélem, a kulcs a nyelvtanuláshoz a motiváció és az, hogy mindennap, ha csak kis időre is, de tudatosan foglalkozzunk vele.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó