Egyre nagyobb az ukránok kiábrándultsága

Fél év alatt háromszorosára nőtt azoknak a száma Ukrajnában, akik úgy gondolják, hogy rossz irányba fejlődnek a dolgok az országban – derült ki egy neves ukrán kutatóintézet, a Razumkov Központ pénteken közzétett friss felméréséből.

A február 13-17. között végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 53 százaléka helyezkedett erre az álláspontra, míg tavaly szeptemberben csupán 17 százalék vélekedett így. A résztvevőknek most csak 25 százaléka mondta azt, hogy az ország jó irányba halad, míg szeptemberben még 57 százalék gondolta ezt.

Úgyszintén jelentősen visszaesett – 41-ről 21 százalékra – azok aránya, akik bíznak abban, hogy Ukrajna képes lesz leküzdeni problémáit az elkövetkező években.

Jelentősen visszaesett a miniszterelnök és a kormány iránti bizalom is. A kormányban a februári felmérés eredménye szerint az ukránok 28 százaléka bízik, teljes mértékben pedig mindössze 6 százalékuk, 64,5 százalék azonban nem. A miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk iránti bizalom is csupán 25 százalékos, míg 63 százalék nem bízik a kormányfőben. Ezzel szemben tavaly szeptemberben a kormány iránt még 57 százalék táplált bizalmat, és csak 22 százalék volt ezzel ellentétes véleményen.

Közben a parlament mai ülésén a miniszterelnök beszámolt a kormány 2019-es évi munkájáról. Az elért eredmények között sorolta fel egyebek mellett, hogy az államirányítás felső szintjén megszüntették a korrupciót, alacsonyabb lett a gáz lakossági fogyasztói ára, és kedvező hitellehetőségeket teremtettek a vállalkozások számára. Rámutatott még arra, hogy Ukrajna gazdasági fejlődése gyorsabb az európai országok átlagánál. Bejelentette, hogy az új makrogazdasági előrejelzések alapján a kormány hamarosan módosítási javaslatot nyújt be az idei állami költségvetésre.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó