Kárpátaljai is karanténba került Novi Szanzsariban

Kárpátaljai is van a Vuhanból tegnap evakuált utasok között, bár egyelőre nem tudni, egy vagy több főről van szó.

Mariupoli a legfiatalabb, mindössze nyolcéves, a Kínából hazaszállított és a Poltava megyei Novi Szanzsariban elhelyezett ukránok között, mondta el sajtótájékoztatóján Artem Sevcsenko. A belügyminisztérium szóvivője közölte, a Kínából hazaszállított 45 ukrán állampolgár 17 megyéből származik, vannak közöttük krivij rih-i, poltavai, harkivi, kijevi, lembergi, odesszai, zsitomiri, vinnicai stb. utasok.

Mint arról korábban hírt közöltünk, miután kiderült, hol helyezik el a hazaérkező embereket, a Novi Szanzsari lakosok az evakuáltak elhelyezése ellen tilt.akozva lezárták a településre vezető főutat. A helyszínre érkező rendőrség munkatársai február 20-án több ízben is összecsaptak a tüntetőkkel, a legagresszívabb demonstrálókat előállítottak. Az ukrán egészségügyi miniszter az esti órákban bejelentette, hogy a közvélemény megnyugtatására két hétre ő maga is beköltözik a karanténba zártakhoz.

A botrányos eseményekről a világsajtó is beszámolt, kiemelve, hogy amíg másutt nagy empátiával és aggódással fogadták a Kínából hazatérőket, Ukrajnában egészen megdöbbentő gyűlölet és kirekesztés érte őket a saját nemzettársaik részéről.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó