Aggódnak az orvosok: vészhelyzetben az egészségügyi ellátás?

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Közegészségügyi Központja nyilvánosságra hozta, milyen összeget utal majd áprilistól az egészségügyi intézményeknek az egy-egy páciensnek nyújtott szolgáltatásért. A támogatások alacsony összege hatalmas felzúdulást váltott ki országszerte, azon belül a kárpátaljai intézményvezetők körében is.

Mint arról a nyomtatott KISZó Medicina rovatának korábbi összeállításában már tájékoztattuk olvasóinkat, 2020 áprilisától másként finanszírozzák a sebészeket, oftalmológusokat, kardiológusokat és egyéb szakorvosokat. Az állami támogatást a valós betegek után utalják majd az egészségügyi intézményeknek. Minden szolgáltatásnak szabott ára lesz. Igen ám, csakhogy

az állami támogatások összege annyira alacsony, hogy abból képtelenség biztosítani a zavartalan ellátást,

aggódnak az intézményvezetők. A minap Ungvárra látogatott a Nemzeti Közegészségügyi Központ két képviselője, hogy tájékoztassa az érintetteket a részletekről. A megyei közigazgatás tanácstermében ennek kapcsán több kárpátaljai egészségügyi intézmény vezetője és megyei tanácsi képviselő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a reform értelmében erősen visszavágták támogatás összegét.

Roman Snicer, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvosa, megyei képviselő kifejtette, az ígéretek szerint az ország éves GDP-jének 5,2 százalékát különítették volna el a medicinára, ehelyett a reform értelmében annak csupán 2,8 százalékát szánják erre a célra.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügy az előzetesen jelzett összegnek alig több, mint a felére számíthat.

Kifogásolja, hogy a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal szerződést kötött intézményeknek semmi beleszólásuk nincs a szolgáltatások árszabásába. Példaként említi az ungvári szülészetet, amelynek a normális működéséhez minimum évi 80 millió hrivnyára van szüksége. Viszont az átlag 8 ezer szülés után – ha páciensenként 8 ezer hrivnyát utal a Szolgálat – mindössze 64 milliót kap majd egy évre.

Honnan, miből biztosítsák a hiányzó összeget?

Andrij Andrijiv és Ivan Kucina megyei képviselők szerint az alulfinanszírozás következményeként veszélybe kerültek a járási tbc-osztályok, a pszichiátriai intézetek. Utcára teszik a pácienseket, vagy kitől várja Kijev az egészségügyi intézmények fenntartását? Az önkormányzattól vagy a páciensektől? Egyöntetűen úgy vélik, a reformot sokkal megfontoltabban kell bevezetni, különben hatalmas károk keletkeznek az intézményrendszerben, aminek a páciensek isszák meg a levét.

Vaszik Szkrip, a megyei tüdőközpont vezetője is átgondolásra szólítja az illetékeseket. Elmondása szerint tavaly 14 százalékkal nőtt a megyében a tébécés betegek száma, összesen 863 fertőzöttet tartanak nyilván. Többségük munkanélküli és nyugdíjas korú. A családorvosi rendelőknek kiutalt gyorstesztek segítségével tavaly 203 beteget találtak a háziorvosok.

–Az utasítás szerint áprilistól egyhavi kezelés után a családorvosok gondjára kell bízni a tébécés betegeket.

Felmerül a kérdés, fel vannak-e rá készülve. Beszéltem az egészségügyi alapellátási központok vezetőivel, akik elismerik, hogy a családorvosi rendelők és az azokban dolgozók egyáltalán nem állnak készen az ilyen fertőző betegek kezelésére. A munkájukat reglamentáló dokumentumokban eleve nem szerepel ez a szakellátás. Másodszor ez évre 33 millió hrivnya állami támogatás van előirányozva a tüdőközpont működtetésére. Ez 27 millióval kevesebb a tavalyinál. Kérdezem én, a hiányzó részt ki fogja állni? Az étkeztetést, a gyógyszerek egy részét, magát az épület fenntartását, a laborvizsgálatokat, az orvosok bérét, a fertőtlenítőszereket stb. Egy beteg kezelése egy-másfél évet vesz igénybe. Ha az állam csupán 20 663 hrivnyát különít el rá, az mire és mennyi időre elegendő? Arról nem szólva, hogy az állam csupán a sürgősségi ellátást finanszírozza és azokat a pácienseket, akik szerződést kötöttek a családorvosukkal.

Mi lesz a többiekkel?

A megyei képviselők úgy döntöttek, felkérik az egészségügyi intézmények vezetőit, mérjék fel, működésük érdekében áprilistól milyen támogatásra szorulnak, s aggályaikkal levélben fordulnak az egészségügyi minisztériumhoz.

Magyar Tímea

Néhány összeg, amelyet az állam egy páciens után utal az egészségügyi intézménynek:

agyvérzés – 19 332 hrivnya
infarktus –16 001 hrivnya
szülés – 8136 hrivnya
szövődmények újszülöttnél – 26 087 hrivnya
sebészeti beavatkozás – 4563 hrivnya
laborelemzés – 4942 hrivnya
mammográfia – 204 hrivnya
kolonoszkópia – 943 hrivnya
sugárkezelés – 30 327 hrivnya
kemoterápia – 17 843 hrivnya
pszichiátriai segítség – 7406 hrivnya
tbc-kezelés – 20 663 hrivnya
HIV/AIDS kezelése – 2500 hrivnya
palliatív segítségnyújtás – 7865 hrivnya

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó