Széljegyzet: Biztonság? Bizonytalanság!

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián közzétették a nemzetközi stratégiai kutatóintézet éves jelentését, mely a katonai kiadások alapján rangsorolja az országokat.

A listát az USA vezeti. Az Egyesült Államok 2019-ben 684,6 milliárd dollárt fordított hadserege fejlesztésére. A top-5-be tartozik Kína (181,1 milliárd dollár), Szaúd-Arábia (78,4 milliárd), Oroszország (61,6 milliárd), India (60,5 milliárd). A vezető 15-ben található még: Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, Németország, Dél-Korea, Brazília, Olaszország, Ausztrália, Izrael és Irak. A vezető „ötök” összesen több mint ezermilliárd dollárt költenek fegyverkezésre. Az őket követő „tízek” ennek mintegy felét, a világ többi országa pedig több mint 300 milliárd dollárt. Azaz, a világ 2019-ben mintegy 1800 milliárd dollárt áldozott a pusztítás oltárán…

Egy tonna búza világpiaci ára 200–220 dollár, azaz, a katonai kiadásokból 8-9 milliárd tonnát lehetne vásárolni, azaz a Föld minden lakosának bőségesen jutna nemcsak kenyér, hanem tej és hús is.

Tudom, ez az okfejtés, összehasonlítás demagógnak tűnik. Egyenesen bűnös naivitás lenne azt feltételezni, hogy bármelyik hatalom, miután rádöbben a párhuzam tényszerűségére, felhagy a kardcsörtetéssel, és jótékonysági akciókba kezd.

Az is világos, hogy ezt az irdatlan összeget nem kőbalták pattintására költik, s a katonai célokat szolgáló fejlesztések jelentős része később a mindennapi életben is polgárjogot nyer. Mindezzel együtt, s mindezek ellenére úgy hat, hogy az emberiség önpusztító hajlama egyre veszélyesebb méreteket ölt, elhatalmasodik mindenki és minden felett.

Ennek Frank-Walter Steinmeier a biztonságpolitikai fórumon is hangot adott. Egyre pusztítóbb a nemzetközi politika dinamikája, a békésebb világ felépítését célzó együttműködés helyett egyre inkább jellemző a versengés, a konfliktus, a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, a bizalomhiány és a nemzeti bezárkózás – hangsúlyozta a német államfő.

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó